Napredak Srbije u Evropskim pridruživanjima

NIŠ

U procesu pridruživanja Evropskoj uniji Srbija je postigla značajan napredak u mnogim segmentima, rečano je danas na predstavljanju Izveštaja Evropske komisije za 2016. godinu, održanom danas u Nišu.

Skup je organizovao EU Info Point u saradnji sa Gradom Nišom.
Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka evropskim integracijama objavljen je 9. Novembra 2016. godine. U gradskoj kući u Nišu ovaj dokument je predstavila Radica Nursdofer, šef Sektora za evropske integracije i ekonomska pitanja u Delegaciji Evropske unije u Srbiji. Ona je istakla da su dobri rezultati postignuti su u fiskalnoj konsolidaciji, reformi javne uprave, razvoju civilnog sektora, odnosima sa Kosovom, u zakonodavstvu gde su do sada doneti neki važni zakoni, dok su drugi u proceduri. S druge strane treba mnogo toga u raditi u oblasti prava jer je korupcija i dalje predstavlja veliki problem. Nema dovoljno slobode izražavanja. Zamerena je odsustvo nepristrasnosti ratnim zločinima. Treba poboljšati poslovno okruženje, smanjiti nezaposlenost, unapredit obrazovni sistem, reformisati državna preduzeća.
nis-izvestaj-eu
Program Vlade Srbije kao prioritetni cilj ima pristupanje Evropskoj uniji. Sprovode se ozbiljne političke i ekonomske reforme. Srbija ima važnu ulogu u regionu i radi na normalizaciji odnosa sa Kosovom.
Govoreći o ulozi lokalnih samouprava u procesu pridruživanja, gradonačelnik Niša Darko Bulatović nije krio zadovoljstvo.
“Veoma smo srećni što prijatelji iz Evropske unije prepoznaju da smo deo evropske porodice, evropskih naroda. Izgrađivanje standarda je nešto što nam nedostaje i mi se nalazimo na putu izgrađivanja i usklađivanja standarda koji su neophodni da se postignu najviši stepeni organizovanja jedne zajednice i društva na korist te zajednice. I mi u lokalnim zajednicama prepoznajemo šta je to što je neophodno da pružimo podršku našoj ukupnoj državnoj politici na putu ka Evropskoj uniji. U izveštaju ima segmenata koja su bitna za lokalnu samoupravu i gde mi sebe vidimo, posebno kada su u pitanju ekonomske reforme. Sa te strane imamo čime da se ponosimo. Sada svaki strani investitor i uopšte bilo koji investitor, strani ili domaći ima uslugu i podršku, koju ima i u Evropskoj uniji u drugim evropskim državama. U pogledu migrantske krize, iako smo mi samo deo u tom lanca, kao država i kao lokalna samouprava, dajemo puni doprinos u rešavanju tog problema, svesni činjenice da smo i mi kroz istoriju, i naš narod doživeli sličnu sudbinu. Verujem da imamo ispravne poteze u problemu koji ne tišti samo našu zemlju , nego društvo cele evropske unije. Tu mi idemo ispravnim putem.
nis-izvestaj-eu-2

nis-izvestaj-eu-1
Na pitanje novinara u kojim oblastima je grad Niš napravio pozitivan pomak u skladu sa očekivanjima Evropske unije, gradski većnik zadužen za privredu Mihajlo Zdravković je odgovorio:
“ Vrlo je važno da i lokalne samouprave prate trend koji ima država Srbija a to je pozitivan trend u pristupanju Evropskoj uniji i ispunjavanju njihovih normi. Osvrnuo bih se na ekonomski aspekt, tu pre svega mislim na konsolidaciju državnog budžeta. Svedoci smo da ide u pozitivnom smeru. U Nišu treba još mnogo toga da uradimo, ali smo na dobrom putu,a da će budžet za 2017. godinu to pokazati. Što se tiče izveštaja u toj oblasti, u razvoju preduzetništva i podsticanju stranih direktnih investicija, mi smo tu imali napredak. Podsetiću vas da su u prethodnoj godini tri strane investicije došle u naš grad. Beležimo dobar trend i pratimo trend republike. S druge strane, imamo smanjenje broja nezaposlenih iako nemamo očekivane rezultate u kapitalno intenzivnim delatnostima. To je ono što je u izveštaju primećeno. Postoje šanse da se urade mnoge stvari po pitanju zapošljavanja i ostanka mladih ljudi u zemlji. Mislim da smo kroz formu naprednih tehnologija i potencijala koje gradimo u tim oblastima, stvorili početnu šansu za izgradnju naučno tehnološkog parka i svega onoga što može mlade ljude da zadrže u Nišu.
Gradski većnik je naglasio i pozitivne rezultate postignute u oblasti reforme i bolje organizacije javne uprave. Donet je nov statut, jedinstvena gradska uprava je bolje organizovana a nastavlja se sa restruktuiranje javnih preduzeća. U prethodnoj godini je to učinjeno sa javnim preduzećima Gorica I Parking servis, a sada se sprovodi sa Direkcijom za izgradnju grada, Direkcijom za izgradnju Niške banje, Gradskim stambenim preduzećem.
U radnom dokumentu se ističe da treba poboljšati položaj diskrimisanih grupa i poštovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare