Kako zaštiti žene od nasilja

NIŠ

Povodom obeležavanja globalne kampanje, 16 dana attivizma u borbi protiv nasilja nad ženama, predstavnice Udrženja Romkinja Osvit, organizovale su u niškom Media centru okrugli sto na kome su predstavljene analize monitoringa lokalnih politika za zaštitu žena od nasilja.
Na okruglom stolu o SOS telefonu na romskom i srpskom jeziku, koji postoji od 1992. godine, govorila je Zorica Saćipović, pravnica Udruženja Romkinja Osvit.
O značaju primene Konvencije Saveta Evrope na lokalnom nivou govorila je profesor dr Nevena Petrušić.
Analizu monitoringa implementacije politike socijalne zaštite na lokalnom nivou dala je Ana Saćipović, koordinatorka SOS telefona na romskom i srpskom jeziku. Ona je istakla da: „Naš grad može da se ponosi pokrivenišću dokumentima za zaštitu žena od nasilja. Ono čime ne treba da se ponosi je primena tih dokumenata u praksi . Zaštititi žene koje su žrtve porodičnog nasilja ne znači samo da mi kreiramo dokumenta, da ih usvajamo, a da ih ne primenjujemo, jer one i dalje ostaju u problemu nasilja. Naša zemlja je usvojila zakon o ratifikaciji Konvencije Saveta Evrope koja obavezuje našu zemlju da kreira i da primenjuje sve ono što doprinosi zaštiti žena od nasilja.
nis-nasilje-nad-zenama
Od januara 2016. do danas su se SOS telefonu javile 172 žene. Od toga je 35 Romkinja i 24 je žena sa sela. Sve su sagledane kroz usluge koje pruža Udruženje Romkinja Osvit i usmerene su ka policiji, tužilaštvu, Centru za socijalni rad.
Žene se najčešće javljaju kada su direktno podvrgnute fizičkom nasilju ali je vrlo često i prateće psihičko, ekonomsko nasilje.
Kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je svetska kampanja, koju obeležava 1700 organizacija u više od 100 država. Kampanja počinje Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra i traje do Međunarodnog dana ljudskih prava , 10. decembra. Organizuje se sa ciljem da se naglasi da je uklanjanje svih oblika nasilja nad ženama, pitanje zaštite ljudskih prava. Kampanja koristi okvire ljudskih prava kako bi osigurala da državni akteri pokažu odgovornost za nasilje nad ženama.

Prati
Obavesti me o
guest

4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Leskovčanke su nasilne prema ženama!
Leskovčanke su nasilne prema ženama!
5 godine pre

A šta da se radi kada se dve žene međusobno “počupaju” i kada u njihovom odnosu sve kipti od nasilja? To nasilje je za sada samo virtuelno-medijsko, ali nikada se ne zna… Jer “ćud je ženska smiješna rabota”.

Postoji li neki SOS telefon za ovakve slučajeve? 😀

cuo sam
cuo sam
5 godine pre

Ja znam da su se cupale istinski pred robnom kucom, za istog muza, sad su porodicne, fine, kobajagi.Ako hocete dacu vam telefon tih zena koje se otimaju, mozda se i za vas neka pograbi.

Neka hvala.
Neka hvala.
5 godine pre
Odgovori  cuo sam

Ne bi ja tu ništa dir'o. 😀

B.B.
B.B.
5 godine pre

Zene trpe svakojako nasilje. One su pokrice muskarcima, kad ovi hoce da ispadnu dzentlmeni pa im daju prednost, a ne zasluzuju mesto ni na zacelju. Zenama se zakicuju zbog 30% na izborne liste, ko mlada s cvecku, mada `ne misle da imaju taj muski kapacitet za politiku. Zena je i otac i majka, ali se zna ko je tatko u kuci. Zena i kad ima fakultet, nije to to, opet je muskarac u prednosti. Ona smeta kad rukovodi, jer se muskom direktoru tolerise da pljuje, pije, psuje, juri zenske, a zena direktor je vecito u statusu dokazivanja sposobnosti zbog nesposobnih muskih direktora. Zena koja ume da organizuje zivot bez muskarca je najopasnija jer ugrozava muskarca, dokazuje da je zivot moguc bez njega, posle cina razmnozavanja, kojem bi trebalo da posluze svi muskarci koji misle sve prethodno i doprinose tome. Ubiti zenu fizicki je monstruozno, nipodastavati zenu kao licnost je necovecno.