Najviše snega u Srbiji na Kukavici

LESKOVAC-VRANJE

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) najviše snega   danas u Srbiji  ima na planini Kukavici.

Na mernom mestu Vlaina danas je izmereno 120 santimetara visine snežnog pokrivača .

Ljudi koji žive u selima na većoj visini  prenose da je sneg visine i do metar i po.

Drugi rekord u visni snežnog pokrivača izmeren je , tako reći, u blizini Kukavice, na Staroj planini.

Na mernom mestu Babin Zub RHMZ je  izmerio  60 santimetara snega.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
peci
peci
7 godine pre

A na ovoj planini nemamo skijališta. Doduše, prema prosečnim platama na jugu, malo je verovatno da bi bilo dovoljno skijaša iz lokala, jer je ovaj sport stvarno skup. Doduše, sa strane Leskovca je izgrađen jedan hotel, koji je danas ruiniran i van funkcije, kao i hotel Beograd u Leskovcu. I put preko ove planine prema Vranju je ruiniran, nedovršen, neodržavan, … a žitelji sela pored kojih prolazi su mahom pobegli trbuhom za kruhom. Oni koji su ostali na kućnom pragu, sada čekaju da pukne proleće kako bi malo živnuli, jer je ovaj put neprohodan i najverovatnije će biti tako dok ima snega.
Koliko ja znam, na ovoj planini, na oko 1500 metara nadmorske visine, u blizini meteorološke stanice, ranije su bila u funkciji dva planinarska doma, jedan leskovački i jedan vranjski. Međutim, nisam čuo da sada funkcionišu. Verovatno su i oni privatizovani kao i dva pomenuta hotela.
U vreme Dinkića ulagalo se u pomenutu staru planinu. Leskovac i Vranje nisu imali političare koji bi uspeli da urade nešto u interesu ove planine.

ski staze
ski staze
7 godine pre
Odgovori  peci

Ideja bi bila udruzivanje politicara oba grada i istrajnost, jer takvi projekti kostaju dosta, ali zaista bi unapredili i Leskovac. Koliko je nekad imalo manu to sto jedna politika zivi sto godina, to i sada nije mudro sto se politike smenjuju, pa nema vecih iskoraka koji zahtevaju vreme. Koliko je ovo klimatski izvodljivo, koliki je period pod prirodnim snegom, kakve su projektovane staze?