Najbolja predstava na Nišvil teatar festivalu – “Ćerka” u režiji Džil Grinhaudž

NIŠ

Najbolja predstava na Nišvil teatar festivalu ja predstava “Ćerka” u režiji Džil Grinhaudž iz Velike Britanije, rađena u saradnju sa “Centrom za devojke” iz Niša – odlučio je žiri u u sastavu Ana Furse, Aleksandra Glovacki, Ana Tasić.

“ Ovo delo pripada izazovnim prostorima performativnog istraživanja koje pomeraju granice teatra. Dokumentaristički utemeljena, intimna i ispovedna, ova predstava ostavlja snažan utisak na gledaoce zbog neodoljive iskrenosti pristupa. Desetak izvođačica otkrivaju svoje intimne misli i sećanja o svojim majkama ukazujući na svevremenu važnost suočavanja sa svojim emocijama” ” obrazložila je odluku Žirija Ana Tasić.   

Nagrada za najbolje korišćenu muziku pripala je predstavi Žene iz Troje u režiji Nebojše Bradića. 

“ Muzika u ovoj predstavi višeznačno gradi ključni, tragični duh igre. Nekada je suptilna i nenametljiva a diskretno nameće tamne, klaustofobične tonove igre. U drugim trenucima je prigušeno žovijalna, opojna i očaravajuća. Tada kroz kontrast izražava dionijski kult plodnosti, i otkriva da sve što nastaje mora biti spremno na bolno propadanje, što je ničeanska suština tragičnog.” obrazložila je Ana Tasić-

Aleksandra Glavacki, članica žirija rekla je da je festival značajan i treba podržati i razvijati ga.

“ Smatramo da bi bilo poželjno da bude više predstava kao što je ova “Ćerka” u kojoj je povezanost sa lokalnom zajednicom. Treba da bude više radionica koje bi na još bolji način uvukle građane Niša kao publiku u ovaj festival.”

Takmičarski deo teatarskog Nišvil džez festivala je završen a večaras, van takmičarskog dela ispred Salona 77 biće posetioci će moći da vide “”Kiss” Alice in “WonderBand” u režiji Višnje Obradović” gde se, kako je rečeno na konferenciji za novinare telo predstavlja kao  instrument. Ana Vrbaški ,pevačica, pozorišni izvođač, kompozitor i  Marko Dinjaški , bubnjar, perkusionista, pozorišni izvođač, članovi su grupe “Alice in “WonderBand.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare