Nagrađeni general Stopa i episkop vranjski Pahomije povodom Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu

VRANJE

Povelja 4. oktobar uručena je nekadašnjem komandantu Četvrte brigade kopnene vojske, brigadnom generalu u penziji Slobodanu Stopi.

Episkopu vranjskom Pahomiju dodeljena je Povelja zahvalnosti.

Visoka priznanja dodelili su Udruženje potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine i grad Vranje na  svečanosti koja je održana u Galeriji Narodnog muzeja.

Predsednik Okružnog odbora Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine docent dr Dejan Antić, izrazio je zadovoljstvo što su povelje dodeljene ljudima iz vojske i crkve i naglasio da su to dva noseća stuba države. U ime nagrađenih zahvalio se Episkop vranjski Pahomije,

ističući ulogu crkve i njen značaj za srpski narod u teškim ratnim godinama Velikog rata.

Predavanje na temu „Oslobođenje Vranja u Prvom svetskom ratu“ održao je istoričar dr Ivan Becić podsećajući na dane nadiranja srpske vojske iz Kumanova ka Vranju.

„Sedmi pešadijski puk Dunavske divizije, pod komandom potpukovnika Dušana Simovića, napredovao je ka Vranju i sukobio se sa neprijateljskim snagama kod Gornjeg i Donjeg Vrtogoša. Nepijatelj je pružao žešći otpor na samim prilazima Vranju, na liniji Neradovac – Stropsko – Dubnica. Pod jakom neprijateljskom vatrom i ne malim gubicima sedmi i osmi puk uspeli su da u popodnevnim satima, 4. oktobra 1918. godine probiju liniju fronta kod Dubnice, čime je neprijatelj bio prinuđen na opšte povlačenje sa cele linije odbrane. Jedinice Sedmog pešadijskog puka, nešto posle 17 časova ušle su u Vranje“, rekao je Becić.

Predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković svečano je otvorio izložbu „Šumadijska divizija 1914 – 1918“.

On je podsetio na značaj današnjeg datuma i istakao dobru saradnju Grada i Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova do 1918.

O postavci koja je otvorena govorio je kustos Narodnog muzeja u Kraljevu Nemanja Trifunović.

Organizatori izložbe su Udruženje potomaka ratnika oslobodilačkih ratova do 1918. i Narodni muzej, a Vranjanci će moći da je razgledaju do kraja oktobra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare