Nagradjeni crteži o rodnoj ravnopravnosti

 LESKOVAC

 

Povodom likovnog konkursa pod nazivom “Nije bitna vera, niti boja kože, svi neka se vole, svi neka se slože”, a u okviru Dečije nedelje, Odbor za ostvarivanje ravnopravnosti polova, podelio je danas deci predškolskog uzrasta zahvalnice i nagrade u vidu školskog pribora. Već petu godinu zaredom, konkurs se organizuje u saradnji sa Predškolskom ustanovom “Vukica Mitrović” i uz podršku Centra za ekonomiku i domaćinstvo.

“Tema konkursa bila je rodna ravnopravnost. Cilj je da deca, od malena, znaju šta je to rodna ravnopravnost odnosno jednakost i različitost, jer oni jesu drugačiji, svako na svoj način, ali imaju ista prava. Rodna ravnopravnost, nikako ne znači da dečaci treba da se oblače kao devojčice ili da devojčice ne bi trebalo da se igraju sa lutkama. To ne znači ni da oni treba da budu isti, niti da nešto mora da se ukine. Rodna ravnopravnost, pre svega, označava mnogostrukost i ako to shvate još od malena, shvate svoje prave vrednosti i vrednosti drugih, bez obzira na boju kože, na poreklo, na pol, onda će kasnije postati i bolji ljudi”, ocenila je predsednica Skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost, Ljiljana Božuta.

Članica Odbora za rodnu ravnopravnost, Vesna Marković, rekla je da je vrlo važno učiti decu šta znači ravnopravnost, da poštuju sebe i druge, da budu solidarni i humani, a zatim i aktivni članovi zajednice u kojoj žive.

“Naša je dužnost zaštititi ih od svih oblika diskriminacije i delovati u najboljem interesu svakog deteta. Lokalna samouprava nizom aktivnosti obeležava Dečiju nedelju, ali se i trudi da ne samo ova, već svaka nedelja u godini bude Dečija nedelja, da pruži podršku onima kojima je to najpotrebnije, kao i onima koji imaju volju, snagu i ideje kako da našu sredinu učine bogatijom za život, učenje i razvoj dece”, dodala je Marković.

Srbija je potpisnica Konvencije UN o pravima deteta od 1989. godine i u skladu s tim, svake godine, prva nedelja oktobra obeležava se kao Dečija nedelja, tokom koje se organizuju aktivnosti posvećene afirmaciji prava deteta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare