Nagrada koja nosi ime proslavljenog Vranjanca dobio je pisac Petar Sarić

VRANJE

Dobitnik nagrade „Borisav Stanković“ za 2020. godinu, za celokupno stvaralaštvo pripalo je književniku Petru Sariću, koji živi i radi na Brezovici.

Ovu jednoglasnu odluku žirija, novinarima je saopštio u sredu Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice „Borisav Stanković“ u Vranju.

Pisac Petar Sarić je sa razlogom ocenjen kao jedan od najistaknutijih pripovedača u savremenoj srpskoj književnosti.

„Njegov književni svet, pun emotivnosti, duboko je zaronjen u prošlost i zavičaj. Otud je u etičkom kodeksu vezan za brojna mitska, magijska i istorijska značenja rodne kuće i detinjstva, kao područja snažne ljubavi i kao čudne začetke zla i čovekovog straha. Njegovi književni likovi odlikuju se psihološkom produbljenošću i složenim simbolizmom, jer se u njima stapaju identiteti pojedinca i kolektiva u dramatičnom pripovednom registru. Sarićev pesnički opus utiče na jezik njegovih romana, koji je poetizovan, slikovit, jezgrovit i lišen suvišnog. I po svom lirizmu, i po psihološkim motivacijama postupaka junaka, i po dramatičnim situacijama njihovih sučeljavanja, Petar Sarić je izraziti predstavnik one tradicijske linije srpske književnosti čiji je umetnički vrh oličen u delu Bore Stankovića“, navedeno je u obrazloženju žirija. 

O tome ko će biti dobitnik jedne od najznačajnijih domaćih književnih nagrada odlučivao je žiri u sastavu Milo Lompar, predsednik, Slađana Jaćimović i Aleksandar Laković, članovi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare