Prošlost vredna pamćenja – pozivna razgovor

LESKOVAC

Sećanje na iskustvo zajedništva u državama naslednicama Jugoslavije obiluje raspravama o tome šta su jedni drugima „skrivili” njeni narodi. Zajednička prošlost i dostignuća sistematski se prećutkuju, dok se etnički motivisano nasilje prikazuje kao jedino mesto susreta različitih zajednica. Time se građanima, a posebno mlađim generacijama, konflikt sugeriše kao glavna forma zajedničkog iskustva i jedina forma suživota.  Suprotno tome, zajednička istorija različitih zajednica na prostoru bivše Jugoslavije beleži pregršt primera međusobne saradnje i solidarnosti.


Polazeći od toga, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji osmislio je program radionica koje su  posvećene osmišljavanju metodologije koja bi integrisala različite perspektive i različite interpretacije zajedničke prošlosti jugoslovenskih i balkanskih naroda. Učesnici radionice, mladi istoričari, društvenjaci i aktivisti, su grupnim radom osmislili nastavne materijale kroz ilustrovane radove, stripove i video.

Izrađene radove predstavićemo u subotu, 23. oktobra 2021. godine, u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju Leskovcu (Leskovačkog odreda 6), sa početkom u 18 časova. Tom prilikom razgovaraćemo o prošlostima kojih se vredi sećati, uprkos kontinuiranim pokušajima da se one potisnu kako ne bi ometale izgradnju jednodimenzionalnih istorijskih narativa. Poseban osvrt biće na događaj iz decembra 1941. godine, kada je nemačka vojska, u saradnji sa kvinsliškim snagama, uhapsila 310 Leskovčana, pretežno Roma, držala ih nekoliko dana u maloj zgradi osnovne škole, odakle su 11. decembra sprovedeni u obližnju Arapovu dolinu gde su i streljani.

U razgovoru će učestvovati:

  • Zoran Saitović, potomak Bektaša Saitovića, žrtve masovnog streljanja romskih civila u Arapovoj dolini
  • Aleksandar R. Miletić, istoričar
  • Ivan Kocić, nastavnik istorije iz Leskovca
  • Snežana Đenić i Vladimir Joić, autori scenarija za strip „Arapova, dolina krvi!”
  • Jelena Krstić, programska direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare