Nagodba kao rešenje za mobing

LESKOVAC

Najbolji način za rešavanja problema sa mobingom jeste nagodba .

Ovaj način pokazuje I spremnost obe strane za dijalog ali I svest poslodavaca o tome koliko je , zapravo, mobingovanje zaposlenih problematična stvar sa više apekata.

Ninoslava Vasić je mladi advokat .

U svojoj karijeri je , do sada bar, imala samo jedna slučaj mobinga koji je zastupala.

“Za 4,5 godine moje samostalne karijere, ali ni pre toga, kao pripravnik u advokatskoj kancelariji tokom tri godine, nisam imala slučaj mobinga, međutim ja konkretno u svojoj samostalnoj karijeri sam imala samo jedan za koji mogu da kažem da je problem rešen na najbolji mogući način”, rekla nam je Ninoslava Vasić.

Objašnjava da je u tom slučaju bila u pitanju “radnica jedne vrlo ozbiljne firme, za koju ja mogu da kažem da je jedna od firmi koja itekako poznaje i poštuje naše privredne i pravne propise”.

Kaže da je ta žena kao radnik bila zlostavljana od šefa smene.

“To nije bio događaj koji se jednom desio, pa je ona došla da iskaže protest, nego je bilo nešto što se kontinuiralo dešavalo unazade 6-7 meseci od kada se ona javila meni. Ona nije znala, kao verovatno i većina radnika, da li je to mobing ili nije. Zapravo nije bila svesna da li ima problem sa firmom ili lično sa šefom smene”, objašnjava Vasić.

Šef smene je neovlašćeno otvarao zapečaćene koverte u kojima su se nalazili obračuni zarada njene klijentkinje.

“Imao je uvid koliku je zaradu i bonuse ostvarivala svakog meseca. Zatim su tu krenule raznorazne uvrede sa njegove strane, pa je on na razne načine pokušavao da je udalji sa mesta na kome je radila. Pritom, po rečima predstavnika firme, moja klijentkinja je bila jedna od najboljih i najproduktivnijih radnika od kad je počela da radi u toj firmi. Ja sam , u dogovoru sa njom, obaveštenje sa tačno označenim primerima u čemu se sastoji to zlostavljanju na radu, na koji način i kada je vršeno, koliko puta… poslala poslodavcu sa napomenom da ću, ukoliko u 30 dana ne pokušamo da rešimo spor, pokrenuti parnični postupak. Nije prošlo ni sedam dana, poslodavac je mene kao punomoćnika stranke pozvao na sastanak sa njegovim punomoćnikom. Sedeli smo, razgovarali i našli zajedničko rešenje, a to je da pokušamo postupak medijacije što je pokušaj da se spor , reši mirnim putem”, ispičala nam je Vasić.

Kaže da od postoji lista medijatora koja je objavljena pred Ministarstvom pravde.

“Mi smo angažovali jednog kolegu iz Niša, nismo hteli da bude odavde kako se ne bi slučajno dogodilo da je jedna od strana poznaje sa njim. I uspeli smo da za vrlo kratko vreme postignemo dogovor između moje klijentkinje i šefa smene koji ne samo da su jedni drugima izvinili za pogrešne postupke ukoliko ih je bilo, nego, evo prošlo je skoro dve godine, imam neka svoja saznanja, koja govore da između njih konflikta više nije ni bilo. Znači, problem smo rešili medijacijom”.

Ipak, kaže ona, ne važi za sve slučajeve mobinga da se tako rešavaju.

“Pretpostavljam da to zavisi i od poslodavca, odnosno koliko je on spreman da se pozabavi suzbijanjem sukoba u svom kolektivu. U ovom slučaju mislim da je poslodavac bio ključni faktor jer nije dozvolio da u njegovom kolektivu postoji konflikt. Ne znam da li je on na neki način sankcionisao šefa smene ili nije, ali je on taj koji nije dozvolio postojanje konflikta niti da neko ugrožava nečije pravo”, rekla je Vasić.

Prati
Obavesti me o
guest

5 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mićko
Mićko
3 godine pre

Prvi put čujem da se o leskovačkom pravosuđu neko pozitivno izražava, a advokatima posebno. Oni bi za pare prodali i najrođenije. Naravno, u saradnji sa sudijama. Teško onom ko zaglavi na sud, koliko da je zakon na njegovoj strani. Lutrija je da li će ostvariti svoja prava. Naročito ako suprotna strana ima više para, ili političku zaštitu.

Marko
Marko
3 godine pre

Jedan od retkih profesionalaca i pravi advokat koji ne suruje sa sudijama i advokatima, i nije deo njihovih mucki.

Cake
Cake
3 godine pre

Dok ih sud ne rebne po dzepu nema ništa. Moberi su nakrivo nasadjeni i za njih vazi zakon jačeg. Naravno uz novčanu nadoknadu!

Leskovčanin
Leskovčanin
3 godine pre

Mlada, obrazovana, samostalna….
Kamo sreće da se što više mladih ljudi vrati ili ostane u Leskovcu i ovde se profesionalno ostvaruje.
,,Moćnici” na vlasti razmišljajte o tome.

Racionalno
Racionalno
3 godine pre

Lepo, lepo …