Niški lekari sa ORL klinike traže odgovor na pitanje da li korona oštećuje sluh

NIŠ

Lekari sa ORL klinike Kliničkog centra Niš među prvima u svetu će odgovoriti na pitanje da li korona virus oštećuje sluh.

Započeli su isztaživanje čiji je cilj da potvrdi ili odbaci ovu mogućnost, a rezultati istraživanja pomoći će lekarima da na vreme reaguju i spreče moguća oštećenja, a ako je do toga dišlo da se sluh pacijentima u što kraćem roku vrati. Profesor dr Dušan Milisavljević, direktor ORL klinike kaže da je kolegijum ove klinike doneo odluku da prvi korak u istraživanju naprave sa pacijentima koji su zaraženi koronom i vide da li oni, pored ostalih, imaju problema is a sluhom.

               -Lekari moraju da znaju šta sve korona virus napada u organizmu čoveka, a zbog toga što su zabranjene obdukcije i što su nekako tabu tema, a kao profesor na Medicinskom fakultetu moram da kažem da je to jedini način da upoznamo protivnika sa kojim se borimo, a u slučaju korona virusa to su pacijenti koji su  izgubili borbu sa korona virusom- kaže profesor dr Dušan Milisavljević.

                 Shodno tome, dodaje Milisavljević, Kolegijum ORL klinike je donao odluku da počnemo sa proverom sluha kod kovid pacijenata mada to nije  u protokolu. Ni ostali lekari u svetu nisu za sada dali odgovor na ovo pitanje.

                 -Mi smo pošli od toga da, ako napadne čulo mirisa i čulo ukusa, kada  bacijent izgubi osećaj za miris i ukus, šta se dešava i sa slušnim živcem, šta se dešava sa unutrašnjim  uvom- dodaje Milisavljević.

                   On objašnjava da je već utvrđeno da vitus napada mnoge organe u telu čoveka, ali se još uvek malo zna o tome, pa je ORL lekare posebno zainteresovalo šta se dešava sa sluhom.

             -Naša namera je da uradimo jednu veliku proveru sluha kod svih naših pacijenata koji su hospitalozovani u bolnici. Radimo to bez obzira što to nije naša obaveza, niko nas na to nije naterao, ovim samo želimo da  damo doprinos sprskoj i svetskoj borbi protiv  korone virusa koji možemo da pobedimo samo ako ga dobro upoznamo. Moramo tačno da znamo šta sve napada kako bi smo se izborili sa njim i na karju ga pobedili- zaključuje Milisavljević.  

                      Prema rečima direktora te klinike profesora dr Dušana Milisavljevića tim lekara je dodatnu pažnju posvetio smetnjama koje virus pravi u gornjim disajnim putevima.

                   Lekari sa ove klinike obaviće pregled najtežih pacijenata koji su hospitalizovani u kovid bolnicama u Kliničkom centru. Posle tog prvog pregleda isti pacijent će biti pregledan još jednom, nakon mesec dana pošto napuste bolnicu. Nova provera sliha ukazaće na to da li je došlo do njegovog oštećenja ili ne.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare