Nacionalna konferencija Alijanse protiv diskriminacije Roma održana u Pirotu  

 PIROT

Alijansa protiv diskriminacije Roma održala je nacionalnu konferenciju u okviru Kampanje za osnaživanje romske zajednice za suzbijanje diskriminacije u velikoj sali Gradske uprave Pirot. Više od četrdeset predstavnika/ca različitih institucija i organizacija imali su priliku da čuju nalaze studije o slučajevima diskriminacije, kao i da se upoznaju sa rezultatima i aktivnostima koje su bile usmerene ka prepoznavanju i suzbijanju diskriminacije u devet opština i gradova Srbije. 

Aleksandra Dimić-Ugrinaj, vođa programa Nemačke razvojne saradnje ,,Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji’’, u okviru koga je podržana Kampanja, istakla je da je važno govoriti o diskriminaciji i upoznavati ljude sa dostupnim mehanizmima za borbu protiv nje, jer se “mnogo toga ne prepozna i mnogo toga toleriše”.

Žikica Asković, menadžer projekta Kampanje za osnaživanje romske zajednice za suzbijanje diskriminacije, predstavio je rezultate projekta i istakao značaj rada na terenu. 

– Projekat je imao za cilj da osnaži romsku zajednicu da prepozna diskriminaciju, reaguje i prijavljuje slučajeve diskriminatornog ponašanja. U ovih godinu dana zabeleženi su mnogi slučajevi diskriminacije i reagovali smo u saradnji sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti, dobili podršku relevantnih institucija i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjne u Srbiji – izjavio je Asković.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Gradske uprave Pirot, koji su istakli da ova lokalna samouprava godinama unazad aktivno radi na unapređenju položaja Roma i Romkinja.

Putem video linka uključila se i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, koja je rekla da je tokom 2018. godine gotovo polovina (47,5%) svih prijava protiv diskriminacije podnetih Poverenici bilo protiv diskriminacije pripadnika romske nacionalne manjine i da su primeri afirmativnog predstavljanja romske zajednice u javnom diskursu izuzetno retki, nasuprot mnogobrojnim objavama o incidentima, problemima i stereotipima koji se vezuju za romsku zajednicu.

Kako je zaključeno na konferenciji, kulturološke i političke obrasce koji stoje iza etničke distance i diskriminacije ne može promeniti jedna institucija, već je neophodna sinergija svih aktera iz državnog i nevladinog sektora.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare