Načelnik Gradske uprave : U naselju Dubočica izgradnja po zakonu

LESKOVAC

Ovih dana intenzivirale su se nedoumice građana oko prodaje dve građevinske parcele u naselju Dubočica. To je bio povod da načelnik Gradske uprave Leskovca održi konferenciju za medije i pojasni situaciju oko toga.

„Grad Leskovac, počev od 2015. godine, svake godine sporovodi postupak otuđenja građevinskog zemljišta iz javne svojine grada i na taj način prikazuje ozbiljnost u planiranju modernog i funkcionalnog izgleda grada i njegovih posebnih delova jer neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište stavlja u funkciju“ podsetio je Cvetanović i dodao da grad na taj način ostvaruje prihode sa više aspekata, a da se sva otuđenja nepokretnosti, u javnoj svojini Grada Leskovca, sprovode se u skladu sa zakonom i važećim urbanističkim planskim dokumentima.

„Otuđenje parcela između stambenih zgrada S4 i S5, i S5 i S6 urađeno je na zakonit način i ispoštovane su apsolutno sve procedure predviđene važećim zakonskim propisima. Parcele su otuđene putem javnog oglasa prošle godine, putem istog javnog oglasa je bilo ponuđeno 26 lokacija, od čega je prodato 9 lokacija, za ukupan iznos od oko 25 miliona dinara. Formiranje predmetnih parcela je predviđeno urbanističkim planom PGR 6 i za usvajanje tog plana je ispoštovana celokupna zakonom predviđena procedura. Plan je bio na javnom uvidu u trajanju od 30 dana, od 30.10 do 30.11. 2015. godine i na isti nije bilo primedbi u delu planirane izgradnje. Komisija za planove Grada Leskovca vršila je stručnu kontrolu planskog dokumenta, pre i posle javnog uvida, i nije imala primedbi na predloženo plansko rešenje. U konkrenom slučaju od strane urbanista prmenjen je princip u urbanističkom planiranju, unutrašnje širenje grada koji podrazumeva korišćenje već urbanozovanog prostora. Taj princip jeste i neka vrsta obaveze po generalnom urbanističkom planu Leskovca, koji je usvojen 2010. godine i na osnovu kog se donose svi planski dokumenti nižeg reda, a koji ima za cilj da poboljša karakteristike gustine stanovanja u gradu, imajući u vidu da je gustina stanovanja u Leskovcu daleko ispod prosečno predviđene gustine stanovanja u gradovima. U ovom slučaju primenjen je još i princip interpolacije između postojećih porodičih zgrada koji je već primenjivan u predhodnom periodu na teritoriji grada, u Radničkom naselju, u Nišu na Bulevaru Nemanjića i u Beogradu u naselju Novi Beograd, kao i u ostalim gradovima, i nigde nije imao negativne efekte na postojeće višeporodično stanovanje. Naprotiv, pokazani su pozitivni efekti u smislu nastanka novih sadržaja u naseljima, oživljavanje naselja, boljom iskorišćenošću komunalne infrastrukture.“

Na pitanja novinara šta će se desiti sa parkiranjem, jer imamo loša iskustva iz prethodnih perioda, Cvetanović je rekao da tu neće biti nikakvih problema, jer je investitor dužan da na samoj parceli na kojoj će zidati obezbedi i dovoljan broj parkirng mesta, kao i dovoljno zelenih površina.

„Takođe, i na osunčanost postojećih objekata neće uticati novoizgrađeni objekti, jer se mora poštovati rastojanje između objekata. Zelene površine i dečija igrališta su takođe obaveza novih investitora. Zauzeće parcele je 40%, dok će 60% parcele biti neizgrađeno i imaće sličnu namenu koju ima i sada. Napominjem i da će se prostor na građevinskim parcelama razrađivati urbanističkim projektom koji ima javnu prezentaciju od 15 dana i koji kontroliše komisija za planove Grada Leskovca, tako da će građani imati još jednu priliku da stave svoje primedbe na izgradnju i to konkretnije nego što je predviđeno urbanističkim planom, jer će urbanističko rešenje sadržati idejno rešenje projekta sa 3D prikazom. Zato mislim i da protesti nisu potrebni, jer dok ne usvoji urbanistički projekat neće biti data dozvola za radove. Zato i pozivam građane da, kada se ponudi ovaj projekat dođu i iznesu svoje primedbe.“

Prati
Obavesti me o
guest

6 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
peci
peci
5 godine pre

Ljudi, branimo zelene površine! Pogledajte Beograd. Pored svake zgrade je parking, zelena površina, a u Leskovcu se na takvim površinama zidaju nove zgrade. Šta znače zelene površine i parkinzi suvišno je pričati, ali u ovom gradu mnogi to ne znaju, ili im više finansijski odgovara da se prave ludim. Gde li su učili ovi naši škole? U jednom placu zidaju po tri zgrade, a automobile parkiraju na trotoaru ispred placa. Ili ih mrzi da otvaraju kapije. Park kod robne kuće treba da se poploča! Koja glupost. I, ko će imati koristi od toga? Sve je na prodaju…

Батке
Батке
5 godine pre

И баш вам зинуло …е за “парцеле” у насељу Дубочица? Прво и прво, то нису парцеле, већ зелене површине, паркићи и игралишта за децу. Зашто не продајете парцеле према Стопању? Град треба да се шири, а не згушњава.

zoe
zoe
5 godine pre

Verujem nacelniku da je sve uradjeno profesionalno i po zakonu. Ipak ovo rade strucnjaci za taj posao.

Zoe, jel bi voleo?
Zoe, jel bi voleo?
5 godine pre
Odgovori  zoe

Ako živiš u kući da kupim plac do tvog i napravim zgradu kojom ću da ti oduzmem pogled, sunce…A pre toga posečem i drveće koje je stvaralo kiseonik. Tokom gradnje ću da kopam, tresem tlo, da tvoju kuću dovedem u opasnost da se nakrivi, da počne da tone? A?

ZivotaMilanovic
ZivotaMilanovic
5 godine pre
Odgovori  zoe

Bas je stvarno za verovati strucnjaku koji kaze …. kako bi se sirilo stanovanje ….

Батке
Батке
5 godine pre

Толки му домет, Жићо. “Ширити становање”