Na Trgu Kralja Milana plesalo oko 1700 maturanata

NIŠ

Tačno u podne,  maturanti  Niša , kao i njihovi vršnjaci u celoj Srbiji zaplesali su uz Štrausa i na najbolji način  obeležiti kraj srednje škole!

Na Trgu kralja Milana u Nišu zaplesalo je oko 1.700 maturanata kao jedan. U  ime Grada Niša pozdravio ih je Stevan Živković, šef Kancelarije za mlade.

“Kancelarija za mlade grada Niša od 2012. godine podržava ples maturanata, a ove godine je za ovu manifestaciju izdvojeno milion dinara”, kaže Stevan Živković. “Ove godine uz Štrausovog “Slepog miša” igraju maturanti iz 18 niških srednjih škola. Imamo i goste, a to su učenici Ekonomske škole iz Doljevca. Grad podržava ovakve aktivnosti jer je obuhvaćen veliki broj maldih čiji je život i do sada bio ples, a želimo da tako i ostane”.

Maturanti su ove godine bili obučeni u roze majice za devojke i plave za momke, a centralnim gradskim trgom odjekivao je zbuk pištaljki koje su obavezne u ovoj prilici.

“I ove godine, tradicionalno, u Nišu igra najveći broj maturanata u celoj Srbiji”, kaže Jelena Arsić iz Plesnog kluba 018. “Tu je oko 1.700 maturanata, dobro su uvežbani. Igra se u svim gradovima Evrope od Berlina do Istanbula, a u Srbiji se ples maturanata organizuje u veliki broj gradova. Važno je da će oni ovaj dan proslaviti u veselju”.

Maturanti su ples na Trgu Kralja Milana završili Užičkim kolom.

Počeci Maturantske parade datiraju 2001. godine, kada je na jednoj lokaciji plesalo 3.128 registrovanih maturanata, u tada eksperimentalnom projektu koji je osmislio Tomaž Ambrož iz Ljubljane.

U Srbiji se ovaj veliki ples održava na preko 50 lokacija uz pokroviteljstvo gradskih i opštinskih uprava, Kancelatije za mlade, organizatora manifestacije. naša zemlja a se priključuje 2005. godine ovoj međunarodnoj manifestaciji. Od 2008. pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo omladine i sporta. Iste godine je, po peti put oboren Ginisov rekord kao najveći sinhronizovani ples na svetu sa ukupno 32.344 učesnika.

Danas je Maturantska parada međunarodni i najpopularniji omladinski projekat u regionu

Signal za zajednički ples u svetu emituje se  putem Radio Salomona i maturantu u sedam zemalja regiona povezuje “Gaudeamus”, “Fanfare” Štrausove “Slepi Miš”.

U Srbiji se na kraju, po tradiciji, odigra i Užičko kolo, a ponegde sviraju i trubači.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare