Na vlasotinačkoj pijaci : NEMA NIŠTA ZA DŽABE

VLASOTINCE

Petak je pijačni dan u Vlasotincu i  dan kada se mnoga domaćinstva upute na Zelenu pijacu pored reke Vlasine da se snabdeju neophodnim namirnicama.

Neki kupuju, neki su došli da vide cene i da popričaju sa rođacima i prijateljima, Dakle, na pijaci ima ih od svake sorte, što bi rekao naš narod.
Vlasotinačka pijaca je sigurno, tako kažu kupci, najskuplja u celoj Srbiji. Kažu oni, da petkom u ranim jutarnjim satima stignu kupci iz planinskih sela organizovanim prevozom kombijem i imaju kratko vreme na raspolaganju da pazare. I ne pitaju za cene, najvažnije im je da kupe i napune torbe namirnicama za najmanje nedelju dana. A imaju novca, jer ,,njihovi domaćini su na strani gde rade kao zidari i imaju pare, kao plevu,” kažu Vlasotinčani. A, prodavci došli i dopremili robu sa željom da je prodaju i da u novčanike stave mukom zarađene pare.
Kupci kao kupci, hteli bi da kupe što jeftinije, a toga nema. Nema ništa za džabe.
Iako je već duboko zakoračila u osmu deceniju života, Draga Stanković iz sela Stajkovca sa snajom Jordankom i sinom Zoranom, svakog petka je na vlasotinačkoj pijaci. Trenutno imaju prvoklasan paradajz, papriku, krastavce i ljute džinke.


– Imamo 12 velikih folija i svaki dan smo na njivi. Od jutra do večeri radimo i borimo se. Kad dođemo na pijacu mnogi bi da uzmu našu robu praktično za džabe. E, to tako ne može. Neka dođu kod nas i neka provedu samo nekoliko sati na ovoj vrućini i vrelini u folijama i videće u kakvim smo mi mukama proizvođači. Imamo odličnu robu, i zato imamo stalne kupce, koji se isključivo snabdevaju kod nas, – kaže nam najstarija iz porodice Draga Stanković iz Stajkovca.
Snaja Jordanka radila je DP ,,Ciglana” iz Vlasotinca u upravi firme, a suprug Zoran kao pogonski inženjer bez malo dve decenije, kao rukovodilac u proizvodnji. Napustio je firmu i obreo se na njivi i u folijama, opet u proizvodnji. Ali ovog puta u kao proizvođač u povrtarstvu. Ne kaje se što je napustio firmu, ali…
– Nema narod pare.

 

nastavak teksta na linku ispod

 

Na vlasotinačkoj pijaci : NEMA NIŠTA ZA DŽABE

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare