Na Tvdjavskom mostu staklena je samo ograda

NIŠ

Niškim medijima je nedavno stigla inicijativa koju su pokrenuli organizatori niškog džez festivala Nišvil, a ideja je da se deo Tvrđavskog mosta koji se proširuje poploča staklom i tako most dobije na atraktivnosti. Najvaljuju da će inicijativa biti dostavljena i Direkciji za izgradnju grada. O tome koliko je ova ideja trenutno izvodljiva i da li ovakvo rešenje prihvatljivo govori Nebojša Lović, direktor Direkcije za izgradnju grada. On naglašava da inicijativa još nije na njihovom stolu.

‚‚Za ideju sam čuo,  proverili smo poštu, ideja nije stigla‚‚, kaže Lović. ‚‚Direkcija u tom pogledu nije nadležna i treba razmišljati i u tom smeru. Za takvu vrstu ideje nadlažen je gradski urbanista i arhitekte, ali ne u ovoj fazi u kojoj se sada nalazi rekonstrukcija mosta. Statički je vrlo diskutabilno da li je moguće rasteretiti most koji ima svoje  opterećenje. Ranije je to bio asflat, a sada su behaton, odnosno granitne ploče. Sa druge strane, kada ga zasvetlitete, odnosno ‚‚zastaklite‚‚ pitanje je šta će se dole videti. Tu su sekundarni nosači koji su postavljeni, kablovi i slično i to ne bi bilo poželjno da se vidi‚‚- kaže Nebojša Lović.

On ističe da je  u ovom trenutku gotovo nemoguće razmatrati jednu ovakvu inicijativu.

‚‚Oni imaju rok još dva meseca  do kraja rekonstrukcije a svaka izmena zahteva dodatne javne nabavke. Pregovarčki postupke, a ono što je najbitnije je da li samom trgu odgovara takvo rešenje mosta u smislu da se ono uklapa u njegovo rešenje‚‚- kaže Lović.

 Kada se već radi o staklu potvrđuje da će ograda mosta biti od stakla.

   ‚‚Ograda će biti od stakla sa prohromskim držačima‚‚- potvrđuje Lović.

     Radnici su ovih dana na mostu, ali ih neko vreme nije bilo.

    ‚‚Radovi na mostu se privode kraju i radnike očekuje još i izolacija pre postavljanja granitnih ploča. Izolacija mora da se uradi zajedno sa trgom, a jedini problem za sada su granitne ploče koje se očekuju svakog dana i koje izvođač radova doprema iz Finske. Grad je osiguran bankarskim garancijama  tako da građani ne moraju da brinu oko novca, a što se tiče rokova, stignu li granitne ploče ovih dana i radovi će biti okonačani na vreme‚‚- kaže Lović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare