Partija radikalne levice: Tihi savez vlasti i ekstremne desnice sve očigledniji i u nasilju nad izbeglicama

BEOGRAD

Partija radikalne levice osuđuje nasilje nad izbeglicama koje ovih dana sprovode policija i marginalne desničarske grupe sa ekstremističkim stavovima koje naše društvo ne podržava. PRL se pridružuje akciji solidarnosti u parku kod Ekonomskog fakulteta u nedelju, 25. 10. u 16:30, saopšteno je danas.

“Policijske patrole su u utorak tukle i nasilno rasterivale izbeglice iz centra Beograda. Baš dok je predsednik države preko javnog servisa osuđivao najave nasilja tzv. “Narodnih patrola”, u stvarnosti, daleko od očiju medija, policija je radila isto što i ekstremna desnica.

PRL smatra da je tihi savez vlasti i ekstremne desnice sve očigledniji poslednjih meseci. Vlast podstiče atmosferu straha, mržnje i nasilja – od policijske brutalnosti na julskim protestima, preko režimskih tabloida, do sramnih saopštenja Ministarstva kulture i informisanja i premijerkinog Saveta za kreativne industrije. Ekstremna desnica je u takvim okolnostima slobodna da tuče ljude na ulici, razbija izložbe i upada na “neprikladne” kulturne manifestacije, i ponosno najavljuje akcije “čišćenja” parkova od izbeglica sa Bliskog istoka, bez ikakvih posledica. Narod u Srbiji danas živi u strahu, kako od vlasti tako i od parapolicijskih desničara.

Jedini odgovor na nasilje u kome je država saučesnik je solidarnost sa onima koji su meta tog nasilja, po pravilu najugroženiji. Niko ne spava na ulici i u parku, po žegi, kiši i snegu, zato što to želi, iz obesti ili iz bahatosti, već iz očajničke potrage za boljim životom. Izbeglicama od rata i bede, umesto države čiji je to posao, pomažu brojni solidarni pojedinci i pojedinke i organizacije, ljudi koji im pomažu hranom, odećom i pružanjem sigurnosti. PRL podržava rad organizacija koje svakodnevno solidarno pomažu ugrožene i obespravljene, bilo da im prete privatni-javni izvršitelji, bahati poslodavci, desničarske falange ili policija koja bi trebalo da ih zaštiti.

Solidarnošću protiv mržnje i nasilja!” navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare