Na svečanoj sednici Saveta za rad sa OSI uručene nagrade “Svetlost”

NIŠ
 
             Pivodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Gradskoj kući u Nišu je održana svečana sednica Saveta tar ad sa OSI. Tom prilikom zaslužnim pojedincima za poboljšavanje položaja osoba sa invaliditetom dodeljene su nagrade “Svetlost”, jedinstvene u Srbiji.
            Cilj Grada Niša, prema rečima Darka Bulatovića, gradonačelnika Niša i jednog od nagrađenih, jeste da se iz godine u godinu povećavaju sredstva u gradskom budžetu za socijalne usluge osobama sa invaliditetom i za rad njihovih udruženja.


             “Svi smo jedna porodica. Grad čini velike napore u finansiranju programa udruženja osoba sa invaliditetom i socijalnih usluga. Redovno izvršavamo te obaveze, kao i za projekte zapošljavanja osoba sa invaliditetom, uklanjanja arhitektonskih preporeka, lekara na kućnom pragu, gerontodomaćica, “Predaha od roditeljstva” u ustanovi Mara, za personalne asistente. Ali, ne možemo da kažemo da smo uradili sve. Iz godine u godinu imamo povećanje budžeta za osobe sa invaliditetom i naredne godine ćemo uvećati sredstva”, rekao je Bulatović.
           Gradska većnica zadužena za socijalna pitanja Tijana Đorđević Ilić, jedna od dobitnica nagrada, poručila je da su “sve Nišlije na istom putu solidarnosti”  
             “Doživeli  smo za više godina mnogo zajedničkih trenutaka, emotivnih susreta, rešavanja individualnih i problema udruženja. Najvažnije je da smo bili na istom putu. Osobe sa invaliditetom moraju da znaju da od Grada mogu očekivati ne samo finansijsku, već i svaku drugu podršku iz srca”, rekla je Tijana Đorđević Ilić.
           Jordan Ivanović je dobio nagradu kao jedan od osvedočenih boraca za prava osoba sa invaliditetom.  
           “Grad nastoji da poboljša položaj osoba sa invaliditetom u svakom pogledu. Dva su krucijalna problema osoba sa invaliditetom, a to su još uvek nedovoljna arhitektonska pristupačnost i nezaposlenost”, rekao je Ivanović, predsednik Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom, koji je predložen i za najviše gradsko priznanje “11. januar”.

.    
            Nagrade je obrazložila Dragana Rodić, inicijatorka osnivanja priznanja “Svetlost”, koje će postati tradiucionalno.


          “Pojedinci koji su dobili nagradu istakli su se svojim  angažovanjem i senzibilitetom kao jednim od vidova svetlosti, one svetlosti koju nose u duši. Nisu to radili zbog sebe, nego zbog drugih, verujući da će učiniti ljudima život lakšim i snošljivijim”, rekla je Dragana Rodić iz istoimenog udruženja osoba sa invaliditetoim. “Trudićemo se da utičemo i dalje na svest ljudi da invalidnost nije nešto čega se treba stideti, već da smo ravnopravni članovi zajednice.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare