Na matematičkoj olimpijadi u Japanu i niški gimnazijalac Andrija Živadinović

NIŠ

Andrija Živadanivoć, maturant Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, učenik specijalizovanog odeljenja za darovite matematičare, plasirao za na izbornom takmičenju za Matematičku olimpijadu koja se ove godine održava od 2. do  13. jula u Japanu. Andrija je deo čestočlanog matematičkog tima koji će Srbiju predstavljati na ovom prestižnom takmičenju, a osim što će braniti boje Srbije ovaj talentovani matematičar predstavljaće u zemlji izlazećeg sunca i svoju školu ali i Grad Niš.

                           Izborno takmičenje za Međunarodnu matematičku olimpijadu  održano proteklog vikenda  na Matematičkom fakultetu u Beogradu, a članovi državnog tima, o čemu je odlučio plasman na ovom takmičenju su, Mateja Vukelić, Gvozden Lapčević, Vukašin Pantić, Stefan Šebez, Aleksandar Višnjić i Andrija Živadinović. Osim Andrije sve ostali članovi tima su učenici Matematičke gimnazije u Beogradu. Za mesto u državnom timu na izbornom takmičenju borlo se 12 talentovanih matematičara iz Srbije.

                           Andriji Živadinoviću je ovo drugo učešće na Matematičkoj olimpijadi. Prvi put je na ovom takmičenju učestvovao prošle godine, a tada se iz Osla gde je takmičenje održano vratio sa bronzanom medaljom.

                            „Sada me očekuju obaveze u gimnaziji. Upravo se pripremam za maturske ispite, a kada se to završi posvetiću se pripremama za takmičenje u Tokiju“, kratko komentariše svoj novi uspeh Andija.

                           Mladi niški matematičar iz Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu učestvovao je na 40.Balkanskoj matematičkoj olimpijadi  u turskom gradu Antalija. Na ovom takmičenju Andrija je osvojio bronzanu medalju, a za srebrnu mu je bio potreban samo još jedan poen. Inače, šest mladih matematičara iz Srbije koji su bili u ovoj ekipi iz Ankare su se vratili sa šest medelja.

                           Inače, Andija Živadinović je konkurisao i za nastavak stidija na Kembridžu i primljen je ali će, kako kaže, odustati od odlaska u  inostranstvo, pa će studije nastaviti u Beogradu,a matematika će i dalje ostati predmet njegovog interesovanja jer se odlučio upravo za studije matematike. (kraj) VP/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare