Crna Trava među opštinama sa najstarijim stanovništvom, Bujanovac i Preševo sa najmlađim

LESKOVAC-VRANJE-CRNA TRAVA-BUJANOVAC-PREŠEVO

Crna Trava se nalazi među opštinama koje imaju najstarije stanovništvo u Srbiji, pokazuju rezultati prošlogodišnjeg popisa.

Najveća prosečna starost stanovništva beleži se u istočnom i južnom delu Srbije.

Sa druge strane, Bujanovca i Preševo su među opštinama koje imaju najmlađe stanovništvo, pokazuju zvanični rezultati Republičkog zavoda za statistiku.

Prema rezultatima popisa iz oktobra 2022. godine više od 50 godina u proseku imaju stanovnici Kučeva, Žagubice, Negotina, Rekovca, Svrljiga, Babušnice i Crne Trave.

Po tim kriterijumima „najmlađe“ opštine su u Vojvodini, Beogradu, Raškom okrugu i na krajnjem jugu Srbije.

U pitanju su opštine u kojima žive stanovnici čiji je prosek godina manji od 40 godina, a to su Žabalj, Novi Sad, beogradske opštine Palilula, Zvezdara i Surčin, Sjenica, Tutin, Novi Pazar, kao i Bujanovac i Preševo.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna starost stanovništva u Srbiji iznosi 43,8 godina, žene u proseku starije od muškaraca za oko tri godine (prosečna starost žena je 45,2 godine, a muškaraca 42,4 godine).

U odnosu na Popis 2011, prosečna starost povećana je za oko jednu i po godinu, navodi se u novim rezultatima Popisa stanovništva koje je danas objavio Republički zavod za statistiku. (kraj) LJS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare