Na ,,IX Bijenalu umetnika Vranje” izložen strip učitelja Mideja Dejanovića

VRANJE

U Galeriji Narodnog muzeja Vranje otvoreno je ,,IX Bijenale umetnika Vranje” na kome je izložen 61 rad umetnika iz cele Srbije, među kojima i strip ,, Zimske radosti” učitelja Miomira MiDeja Dejanovića koji za JUGpress kaže da je zadovoljan što je učinio korak da se strip kao umetnički izraz nađe u vranjskoj Galeriji i bude ravnopravan sa ostalim umetničkim ostvarenjima.

,,Strip je deveta umetnost i treba da se nađe među ostalim umetničkim delima. U razvijenim delovima sveta se odavno nalazi u rangu sa književnim delima, kod nas je malo drugačije i trudim se da napravim pomak. U nastavi sa decom koristim strip kao nastavno sredstvo da im približim neke sadržaje jer je strip zahvaljujući spoju slike i crteža veoma pogodan za prenošenje životnih poruka čitaocima” kaže Midej Dejanović.

Midej Dejanović je sa svojim učenicima prisustvovao otvaranju i razgledanju ove izložbe.

,,Poveo sam đake kako bi direktno došli u kontakt sa umetničkim delima, da se kod njih produbi taj osećaj za lepo i da ih motivišem da stvaraju. Oni crtaju stripove i na mnogim konkursima i nadmetanjima su osvojili priznanja, prošle godine 111 priznanja. To je veliki uspeh. I od tih stripova koji su nagrađivani i koje radimo u školi, planiramo da odštampamo novu zbirku edukativnih stripova” ističe Midej Dejanović.

Sa prethodnom generacijom đaka objavio je zbirku edukativnih stripova pod nazivom ,,Da ti nacrtam” i ove godine kaže da se nada da će izaći još jedna takva zbirka. On je svoje stripove izlagao na balkanskim smotrama a takođe i njegovi đaci.

Dejanović je dobitnik priznanja za razvoj i popularizaciju balkanskog stripa sedam godina zaredom od 2017. do 2023. godine.

Ovu izložbu je moguće pogledati tokom januara u Narodnom muzeju.

Realizaciju programa podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare