Na 34. Nišvilu više od 170 hiljada posetilaca

NIŠ

Nastupom beogradskog sastava E-play noćas je završen 34 Nišvil džez festival. Kroz predstafestivalska dešava, kao i tokom trajanja muzičkog dela, prošlo je oko 170 hiljada ljudi što je posećenost nalik prošlogodišnjoj. Prvi čovek festivala Ivan Blagojević zadovoljan je kako je sve proteklo i izrazio oduševljenje što je uprkos sinoćnoj kiši i otkazivanjem koncerata u subotu, nedelja bio dan koji je ostavio najjači utisak.

„Prvo festivalsko veče bilo je do sada rekodorno dok se publika najbolje provela u petak kada je i bila najveća kulminacija posetilaca. Očekujem da ćemo u petak kada nastupa Darko Rundek i Very Nais premašiti cifru bar za još par hiljada. Ova godina je rekordna i još po jednom podatku. Od ukupnog broja posetilaca, desetinu čine inostrana publika koja je došla iz zemalja iz kojih sleće avioni na niški aerodrom“, rekao je Blagojević.

Otkazivanje subotnjeg programa zbog nevremena napravio je dodatni trošak festivalu. Računice se još uvek svode, ali je već sada sigurno da je 50 procenata budžeta festivala potrošeno samo na tehničku logistiku.

Ove godine Nišvil je uveo dva nova programa namenjenih onima koji vole teatar i fimsku industriju. Oni su sadržali i takmičarski karakter pa je tako muzika iz filma Đango nagrađena za najboljeg izvođača fimske muzike. Nagradu za eksperimentalnu muziku dobio je slovenački film „Kameni opskura“, najbolji dokumentarni film je brazilsko ostvarenje „Buđenje grada“, dok je najbolji igrani film iranske produkcije „Deža vi“. Po oceni žirija fimsko ostvarenje namenjeno dečijem uzrastu je kineski film „Violina“.

Na umetničkoj koloniji koja se održava po drugi put, ove godine učestvovalo je 20-tak umetnika starosti do 36 godina iz Srbije i sveta. Svoje stvaranje umetničkih dela započeli su dan uoči otvaranja festivala, a završavaju danas. Gosti Niša bili su vajari, slikari, crtači.

Blagojević očekuje da će se do naredne godine mnoge stvari u Tvrđavi popraviti kako bi festival izbegao nepotrebne troškove, ali se inada većem razumevanju Ministarstva kulture i sposrta, koji ove godine za volonterizam na Nišvilu nije dao ni dinar. Kkao je istakao ni ove godine nijedan od ministara nije posetio Nišvil o kojem se sve više priča u svetu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare