Na 11. Međunarodnom festivalu folklora više od 500 učesnika

NIŠ

Ovogodišnji, 11 po redu,  Međunarodni studentskoi festival folklora u Nišu biće održan od 16. do 20 jula  jula i  na njemu će nastupiti više od 500 učesnika, od čaga je  oko 230 inostranih.

Folklorni ansambli će imati koncerte u Nišu, Beloj Palanci, Vladičinom Hanu, Knjaževcu, Ćupriji i Ražnju.

Gosti ovogodišnjeg festivala su iz osam zemalja –  Grčke, Gruzije, Bugarske, Bolivije, Kine, Kostarike i Meksika.

Biće ovo još jedna prilika da se Nišlije upoznaju sa tradicijom,  nošnjom,  i muzikom i igruom  zemalja iz kojih folkloristi dolaze.

Nastupiće i folklorci iz Srbije , sedam ansambla osim domaćina , ansambla “ORO” Studenskoh kulturnog centra.koji će publici pokazati tradicionalne srpske igre.  Uz Akademski folklorni ansambl ORO Studentskog kulturnog centra Niš učestvuju i . Folklorni ansambl KUD „Remezijana“ Ustanove kulture Bela Palanka,  Folklorni ansambl „Kolo“ Doma kulture Knjaževac,  KUD „Branislav Nušić„ – Vladičin Han,  GKUD „Železničar„ – Ćuprija, Folklorna grupa „Sava Jeremić„ – Ražanj i  KUD „Vila„ – Novi Sad . Ove godine festivalu su se priključile i opštine Ćuprija i Ražanj.

“ Sama manifestacija se u Ćupriji održava 17. Jula. Defile će početi u  19 časova i 30 minuta a koncert će početi u 20 časova na gradskom trgu u Ćupriji. Naši gosti će toga dana biti iz Kine, Kostarike i Grčka , kao i naš ansambl  u ulozi domaćina, KUD “Železničar” . Oni će izvesti igre iz Šumadije i Pomoravlja” kazala je direktorka Turističke organizacije iz Ćuprije Jelena Petrović.

“ Mi goste iz Meksika i Bugarske, zajedno sa našim ansamblom dočekujemo 19. Jula. Mi u Ražnju imamo prelepu letnju pozornicu u porti crkve. Pripremićemo velika izmenađenja za naše goste”, kaže Zorica Živković, predsednica KUD-a “Sava Jeremić” iz Ražnja.

Festval će započeti defileom folkloraca kao i ranijih godina, niškim ulicama

Direktorka niškog Studentskog kulturnog centra Dragana Petković kaže da su i ove godine želeli da predstave srpski identitet ansamblima iz inostranstva, ali i da Nišlijama i ljubiteljima folklora iz regiona dočaraju igre, običaje, tradiciju i kulturu različitih zemalja.

„Želeli smo da i ove godine predstavimo srpski indetitet ansamblima iz inostranstva, ali da isto tako Nišlijama i ljubiteljima folklora iz regiona predstavimo igre, običaje, tradicije i kulturu različitih zemalja. Trudimo se i da proširujemo saradnju sa ostalim gradovima i opštinama, kako bi što veći broj ljubitelja folklora uživao u veličanstvenim koncertima. Sigurni smo da će naš regionalni festival prevazići svoje okvire u narednim godinama“, kaže  Dragana Petković, direktorka SKC Niš.

Na defileu, koji će biti održan u ponedeljak 16. jula od 18 sati, građani će u Obrenovićevoj ulici moći da vide ovogodišnje učesnike i njihove nošnje i igru.

Svečano otvaranje festivala je u 20:30 na Letnjoj pozornici.

Završni koncert biće održan u petak 20. jula u Parku Svetog Save a njemu  će , kako kažu organizatori  prethoditi još jedan defile folkloraca.

Ulaz na otvaranje festivala košta 200 dinara, a karte mogu da se kupe na Letnjoj pozornici, gde će se koncert održati. Ako bude kiše tog dana, kako kažu, folklorci će nastupiti u Domu vojske.

Organizatori Festivala su  Studentski kulturni centar Niš i Akademski folklorni ansambl ORO.

Pokrovitelji manifestacije su  Grad Niš, GO Medijana, Opština Bela Palanka, Opština Vladičin Han, Opština Knjaževac, Opština Ražanj, Opština Ćuprija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare