ART Femine festival Centra za devojke od 12. do 15. jula

NIŠ

„One dolaze“ slogan je petog ArtFemine festivala koji Centar za devojke organizuje  od 12. do 15. Jula

“Dolaze nam neverovatno kreativne, uspešne, sposobne i jake gošće i učesnice iz Niša, Srbije, Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Kosova. Ono što očekujemo i obećavamo i ove godine je odlično druženje, razmena dobre energije, dobrih ideja, solidarnosti i podrške”, kažu u Centu za devojke.

Na ovogodišnjem festivalu biće premijerno izvedena peta predstava feminističko-aktivističkog pozorišta Centra za devojke. Predstava “ Nevidljive 45+” u kojoj učestvuju aktivistkinje Centra i  glumica niškog Narodnog pozorišta Dragana Jovanović biće izvedena na Kamernoj sceni Studenskog kulturnog centaa i bavi se radnim pravima i životima žena starijih od 45 godina.

“Ovo je predstava  o ženama koje imaju preko 45 godina i probleme sa pronalaženjem posla i prikazuje njihove životne priče. One postaju društveno nevidljive. Po nekim nepisanim pravilima one su izgubile sve funkcije. Na kraju su potencijala reprodukcije, prestaje ta intenzivna majčinska funkcija, nisi zavodnice , one koje su izgubile posao  nisu ni radnice  i postavlja se pitanje – Šta su one. A u 45 godina je za ženu najplodniji period kada je ona svoja, samostalna, zna šta hoće, završila je neke životnne poslove i probleme i trbalo bi da bude u najboljem potencijalu. Međutim, naše društvo smatra da su one premlade za penziju a prestare za posao”, kaže Dragana Jovanović.

Aktivistkinje Centra za devojke nastoje da kroz predstavu aktuelizuju ovaj problem i ukažu na veliki broj žena koji se susreće sa ovim problemom.

Realizaciju predstave pomogao je Sekretarijat za kulturu i informisanje Grada Niša. Koncept i režiju potpisuje glumica  Dragana Jovanović a ko-autroke predstabe su Tatjana Nikolić, Silvija Mihajlović, Marija Stojanović, Marija Virijević i Marta Stanojević

I ove godine biće bubnjarska radionica, takođe i radionica pravljenja predmeta od kože, ulična umetnost i radionica „zvučna kupka“.

“ U okviru radionice mi ćemo se baviti ženskim telom kao instrumentom. Telo kao instrument u izvođečkim umetnostima . Kako osloboditi telo, kako doći do neke ekspresije , kako se osloboditi stida, kako da javno prikažemo ono što jesmo, bez obzira da li to bio pozorišni događaj ili neki drugi . Mi smo vrlo često u prilici da javno nastupamo. Na radionicama ćemo sa ženama raditi na tome kako se osloboditi i svoje telo upotrebiti u jabnom nastupu, javnom prostoru, kaže Marija Virijević iz Centra za devojke.

Za muzički deo biće zadužena didžejka Indigo i beogradski bend Dingospo Dali.

“O životima i radu umetnica, ali i preduzetnica, razgovaraćemo na dva odvojena panela, ali i od feministkinja iz zemlje i okruženja, kroz neizostavni panel, saznaćemo kakvo je stanje u njihovoj državi, gradu na feminističko-aktivističkoj sceni.
Takođe nas očekuju i projekcije dva filma i još dosta zanimljivih dešavanja”, kažu u ovoj orgnizaciji koja je nedavno obeležila 20 godina rada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare