Muzej obeležava sedamdeset godina

LESKOVAC

Leskovački Narodni muzej, regionalna ustanova zaštite kulturne baštine, ove godine obeležava 70 godina postojanja. Na konferenciji za medije predstavljen je program pripremljen povodom ovog značajnog jubileja, a koji čine izložba „Čuvari kulturne baštine – 70 godina“ i Svečana akademija, a priređena je i monografija.

Izložba „Čuvari kulturne baštine – 70 godina“ biće otvorena u sredu, 5. decembra u 19 časova u Galeriji Narodnog muzeja i biće postavljena u tri izložbene sale. Direktorka muzeja Mira Ninošević kaže da su predmeti na ovoj izložbi tematski razvrstani, a među njima je mnogo predmeta koji retko ili nikada do sada nisu bili izlagani i koji se čuvaju u muzejskim depoima.

„Nanizali smo priče koje progovaraju o našoj prošlosti, ali i o kolegama koji su sakupljali bogatstvo materijalne kulture o kojoj danas brinemo. Prikazano je više od 8.000 godina istorije, od kremenog nožića iz srednjeg neolita, do raketnog projektila iz 1999. godine. Kroz ovu priču obeležavamo još dva važna jubileja – 108 godina od prve zbirke u Prosvetnom muzeju smeštenom u Ča Mitinoj školi i 70 godina o dosnivanja Narodnog muzeja u Leskovcu. Ali, izložba je i izraz poštovanja prema onima bez kojih ne bilo ni muzeja. Pre svega, utemeljivači muzeja, Ministarstvo prosvete Srbije iz 1948. godine, Gradski Narodnooslobodilački odbor, Odbor za osnivanje muzeja, darodavci koji su uveliko doprineli bogatstvu i atraktivnosti muzeja, kao i muzejski radnici koji su u svih 70 godina sakupljali predmete. Ova izložba govori i o velikoj ljubavi prema svakom komadu grnčarije, odeći, pisanoj reči, razglednici, o svakoj slici, imenu, pa i pojavi, jer 70 godina predstavlja ne samo vreme već i uticaj ljudi na vreme i vremena na te ljude.“

Svečana akademija održaće se u Narodnom pozorištu u četvrtak 6. decembra od 12 sati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare