Kamberi: Zahtevi upućeni Prištini, Beogradu i medjunarodnoj zajednici

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BUJANOVAC

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, koji je I predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) rekao je danas  JUGpressu da su zahtevi Albanaca , za koje je ranije planirano da budu pročitani na protestima, koji su odloženi zbog zemljotresa u Albaniji , upućeni Beogradu, Prištini i međunarodnoj zajednici.

“ I Beograd i međunarodna zajednica imaju obaveze prema Albancima zato što je nesprovođenje plana iz 2001. godine, sporazuma iz 2009. godine i plana od sedam tačaka iz 2013. godine jeste bila i obaveza međunarodne zajednice koja je bila i učesnik i potpisnik svih tih programa”, rekao je Kamberi.

“ Osamnaset godina traje jedan politički proces koji je treba da doprinese afirmaciju i ostvarivanju prava Albanaca u ovom regionu. Nije dao konkretne rezultate i mislim da je krajnje vreme i zadnji trenutak da ovo pitanje bude tretirano u dijalogu između Kosova i Srbije”, smatra Kamberi.

Na pitanje koliko političari iz Prištine razumeju probleme I želje Albanaca sa juga Srbije  , rekao je “Priština razume naše probleme”.

“Očekujemo da će nova Vlada energičnije zastupati ova pitanja, a minimum koji smo mi isticali prema Prištini je njihovo angažovanje da u dijalogu budu tretirana i prava Albanaca, u skladu sa međunarodno priznatim načelom o reciprocitetu koji se poštuje u svetu”.

Na konstataciju da Albin Kurti kao novi mandatar za sastav Vlade,  šalje jasnu poruku da Albanci Preševske doline svoje probleme treba da rešavaju unutar Srbije, Kamberi kaže da “to znači da novi mandatar za premijera Kosova treba da se zalaže da u budućem dijalogu insistira da ono što Kosovo bude zagarantovalo kao prava manjinama tamo, posebno Srbima, zatraži i ima kredibilitet po tom pitanju, da bude ostvareno i u Preševskoj dolini, kada su u pitanju prava Albanaca”. “ Ne može se govoriti o uspostavaljanju stabilnosti i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, što je i cilj tog budućeg dijaloga, ukoliko Albanci ovog regiona i dalje budu diskriminisani od strane Beograda”, rekao je Kamberi

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare