Muralima i tujama ukrašavaju dvorište

NIŠ

Na inicijativu učenika Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” i Gimnazije “Bora Stanković”, a potekla je od đačkih parlamenata, na zidu u školskom dvorištu je oslikan mural koji simbolizuje saradnju dveju škola, njihovih nastvanika i đaka. Đaci  su uz pomoć svojih vršnjaka iz Umetničke škole oslikali mural na kome su, u centralnom delu, simbolično prikazali rukovanje dva velikana naše književnosti Stevana Sremca i Bore Stankovića čija imena gimnazije nose.

              “U okviru projekta Aktivni 2 udružili smo se sa vršnjacima iz Gimnazije “Bora Stanković” kako bi smo zajedničkim akcijama doprineli školi. Od novca koji smo dobili prvo smo preuredili malu salu i dobili učionicu koju koriste parlamenti, a onda su se tu rodile i neka nova prijateljstva i neke nove ideje. Tu je rođena i ideja za akciju “Šta nam teško” koju je osmislio predsednik Parlamenta Gimnazije “Bora Stanković”, kaže Tara Milovanković, učenica trećeg razreda filološkog odeljenja Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”.

                Ona dodaje da je poruka grafita koji su uradili  jasna.

              “Želimo da poručimo  i đacima i kolektivima obeju škola da smo  zajedničkim snagama i jači i bolji  i zato su tu ruke Bore i Sremca kako se oni rukuju što predstavlja jedinstvo naših škola”, kaže Tara i dodaje da na ovaj način sređuju u školsko dvorište.

                 U izradi murala učestvovalo je dvadesetak učenika iz škola, a pomagali su i učenici Umetničke škole.

                 “Zajedno smo zasadili i osam tuja u dvorištu škole kako bi smo oplemenili prostor u kome provodimo vreme između časova”, dodaje Tamara Bogdanović, učenica trećeg razreda filološkog odeljenja. Na ovaj način, dodaje ona, simbolično smo pokazali da se borimo i protiv zagađenja planete.

                Dejan Spasić, profesor matematike i koordinator rada Parlamenta učenika Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” dodaje da je ovo samo nastavak akcija učenika ove gimnazije, ali i Gimnazije “Bora Stanković”, a osim što oplemenjuju dvorište đaci na ovaj način, kaže on, pozivaju dve škole na saradnju mada je među njima uvek vladalo rivalstvo u smisli koja je škola bolja i “jača”.

              “Deca su uvek spremna za akcije, uglavnom su one humanitarnog karaktera. Do sada je organizovano nekoliko takvih akcija za decu slabijeg materjalnog stanja. U planu su nove akcije posle zimskog raspusta, ali o tome ćemo se tek dogovarati”, kaže profesor Dejan Spasić.

                Prema njegovim rečima akcija “Šta nam teško” izabrana je na konkursu “Mladi su zakon”, a sve finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare