MUP proziva Verana Matića, tvrde da istrage o pretnjama novinarima sprovode “profesionalno i temeljno”

BEOGRAD

Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je jedna od potpisnika ugovora o formiranju Stalne radne grupe za bezbednost novinara, prozvalo je danas u saopštenju člana te grupe Verana Matića, predstavnika ANEM-a zbog jučerašnjeg ukazivanja da je neko u policiji pokušao da sakrije informaciju o pozivu kada je upućena pretnja novinaru Blagojeviću a nakon izveštaja u kome se tvrdilio da takav poziv nije registrovan i kasnijeg otkrića da ga je ipak bilo i opravdanja da je u pitanju “tehnička greška” nadležnih u MUP-u Srbije.

Evo i saopštenja.

MUP Srbije i Služba unutrašnje kontrole, istrage sprovode profesionalno i temeljno, kao i u slučaju pretnji novinaru Dragojlu Blagojeviću, vlasniku časopisa “Drvotehnika”. U istrazi su prikupljeni dokazi, koji su kao i uvek, predati nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Ocene Verana Matića, člana Radne grupe za bezbednost novinara, o radu policije na slučaju novinara Dragojla Blagojevića, koji inače mogu stručno i profesionalno da ocenjuju samo pravosudni organi, su, u najmanju ruku, nekompetentne, neprofesionalne, skandalozne i površne. Uz to, date su u toku tužilačke istrage, pa možemo posumnjati i u namere Matića koji time vrši pritisak na policiju i pravosudne organe.

Policija se ne bavi ni skrivanjem važnih podataka, kako je izjavio Matić, a ni izmišljanjem kako bi potvrdila nečija uverenja, već samo i isključivo prikupljanjem činjenica i dokaza koji će dati realnu sliku događaja.

U izveštajima i policijskih službenika angažovanih u istrazi u vezi sa pretnjama novinaru Blagojeviću i Sektora unutrašnje kontrole koji je proveravao njihov rad, iznete su činjenice koje su neupitne, a unutrašnja kontrola je utvrdila da je postupanje policije bilo zakonito i profesionalno, uz potpuno poštovanje procedura. O tome će konačnu reč dati i nadležno tužilaštvo kad završi istragu. Policija će sačekati njihov odgovor, a trebalo je da ga, pre iznošenja nesuvislih komentara i ocena, sačeka i Veran Matić”, navodi se u saopštenju koje prenosimo u celini.

U saopštenju se ne precizira da li su ovo reči ministra policije (liče) ili je Biro MUP-a Srbije, koji ima zadatak da saradjuje sa novinarima i daje im tražene informacije, počeo (na svoju ruku?) da deli kvalifikacije i javno proziva članove Stalne radne grupe za bezbednost novinara iz novinarskih udruženja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare