MUP o sporazumu o saradnji radi novinarske bezbednosti

BEOGRAD

Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, koji je danas potpisan u Beogradu predviđa blisku saradnju u slučajevima krivičnih dela počinjenih na štetu novinara i formiranje stalne radne grupe predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Republičkog javnog tužilaštva, novinarskih udruženja i asocijacija medija u cilju sveobuhvatne zaštite predstavnika medija, saopštio je

MUP Srbije .

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković, po potisivanju Sporazuma, istakla je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova i do sada hitno postupalo u slučajevima napada na novinare i da se ovim dokumentom definiše bliskija saradnja i komunikacija između predstavnika Ministarstva, tužilaštva, novinarskih udruženja i asocijacija medija.

„Naš zajednički cilj je da maksimalno zaštitimo novinare i da im omogućimo potpun i nesmetan rad“, naglasila je Popović Ivković.

Izrazivši zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, državni sekretar MUP-a je objasnila da taj dokument predviđa formiranje stalne radne grupe za sprovođenje i redovne sastanke predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštva i novinarskih udruženja.

Prema njenim rečima, sporazumne strane odrediće osobe za kontakt koje će biti u neposrednoj komunikaciji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Republičkog javnog tužilaštva.

„Važno je da ćemo imati stalnu i kontinuiranu saradnju“, rekla je Popović Ivković ukazavši da se baze podataka Ministarstva unutrašnjih poslova i udruženja novinara razlikuju, jer se dešava da novinari prijave napad novinarskim udruženjima, ali ne i policiji i nadležnim tužilaštvima.

Državni sekretar MUP-a je ukazala da će novinari proći edukaciju u pogledu prava na krivično pravnu zaštitu i obuke o osnovama informacione bezbednosti internet portala, kao i primenu osnovnih mera zaštite.

Poseban tužilac za viskotehnološki kriminal Branko Stamenković ukazao je da su tužilaštva uvek posvećivala izrazitu pažnju svim slučajevima u kojima su novinari pretrpeli određenu vrstu napada i nasilja.

„Nismo uvek bili uspešni. Nažalost, postoje određena ograničenja koja su prevashodno dokaznog karaktera, ponekada i zakonskog“, rekao je Stamenković ocenivši da je potpisani Sporazum korak u dobrom pravcu, koji će omogućiti da se podvuče crta i da se na osnovu dosadašnjeg rada postavi pravac daljeg postupanja.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović ocenivši da između novinara i države postoji određena doza nepoverenja, istakla je da je potpisani Sporazum važan vid građenja poverenja, koje je ključni faktor u odnosima države i novinara.

Predsednik Udruženja novinara Vojvodine Igor Aleksić ocenio je da je ovo veliki dan za novinarsku profesiju u kome je država pružila ruku novinarima, navodi se u saopštenju MUP-a.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare