MUP: NISMO IMALI PRIJAVLJENE PRITUŽBE MIGRANATA

BEOGRAD

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije u 2014. i 2015. godini nije imalo nijednu prijavljenu pritužbu migranata, kao ni drugih organizacija i lica koje se odnose na postupanje policijskih službenika, saopšteno je danas..

 

“Prilikom registracije i prijavljivanja lica koja su izrazila nameru da traže azil, osim pripadnika MUP-a, u najvećem broju slučajeva prisutni su i predstavnici nevladnih organizacija, Centra za zaštitu tražilaca azila i Beogradski centar za ljudska prava, koji pružaju besplatnu pravnu pomoć u azilnom postupku.

 

Takođe, Kancelarija za azil obavezno obaveštava pomenute nevladine organizacije o svakoj fazi postupka – registraciji, uzimanju zahteva i saslušanju, ukoliko se u navedenim fazama postupka nalaze lica koja su njihovi klijenti.

 

Veliki broj migranata sa porodicama opredelio se da prođe kroz Srbiju jer se u našoj zemlji osećaju bezbedno i sigurno. Srpska policija u svom postupanju u poptunosti poštuje sva prava i slobode migranata i tražilaca azila u skladu sa međunarodnim konvencijama i propisima, zagarantovanima ljudskim pravima i slobodama.

 

Kako bi Ministarstvo unutrašnjih poslova moglo da postupa u eventualnim slučajvima nehumanih i nezakonitih postupanja, potrebno je da to prijave najbližoj policijskoj stanici, Centru za zaštitu tražilaca azila i drugim nevladinim organizacijama koje se bave ovom tematikom.

 

Podsećamo da je UNHCR nedavno ocenio da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije humano i zakonito postupa prema tražiocima azila.

 

MUP-u Srbije do sada se nije obratila nijedna nevladina organizacija domaća ili međunarodna,  u vezi sa pritužbom  na nezakonito postupanje policijskih službenika”, saopštio je MUP Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare