Momirović:  Vranje dobija novu kanalizacionu mrežu

VRANJE

U okviru projekta „Čista Srbija“ u Vranju je počela izgradnja nove kanalizacione mreže, čija je ukupna vrednost 70 miliona evra. Predviđeno je da bude izgrađeno 141,6 kilometara kanalizacione mreže.

Radove su danas u Kosovskoj ulici obišli ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

„Investicije u komunalnu infrastrukturu i ekološke projekte koje ovde sprovodimo su najveće na teritoriji Republike Srbije. Mi ćemo izgraditi potpuno novu kanalizacionu mrežu i to su pravi i realni ekološki projekti koje mi sprovodimo na teritoriji cele države. U ovoj godini smo započeli izgradnju 800 kilometara kanalizacione kolektorske infrastrukture u više od 20 lokalnih samouprava. I sledeće godine nećemo stati, u budžetu Republike Srbije izdvojeno je 28 milijardi dinara samo za projekte koji se odnose na kanalizacionu i komunalnu infrastrukturu, kao i za ekološke projekte. To su rekordne investicije koje će doprineti uspehu i da ekološke standarde u zemlji približimo standardima Zapadne Evrope“, rekao je ministar Momirović.

On je posetio i novoizgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u selu Ćukovac, nadomak Vranja, koje je danas pušteno u probni rad. U saradnji sa nemačkom investicionom bankom KfW uloženo je 29,4 miliona evra.

Paralaleno sa izgradnjom postrojenja izgrađena su i 22 kilometra kanalizacione i kolektorske mreže, na koju je povezana i Vranjska Banja.

„Ovo je veliki dan za grad Vranje, jer krećemo u realizaciju projekta ,,Čista Srbija“ na teritoriji grada.

Ovaj projekat biće realizovan u naredne tri godine. Njegovom realizacijom umnogome će se unaprediti kvalitet života stanovnika Vranja, ali i okoline, jer će biti obuhvaćena sva sela moravskog sliva, tako da će sva otpadna voda biti usmerena ka Fabrici za prečišćavanje otpadnih voda“, rekao je gradonačelnik.

On je dodao da lokalna samouprava, zajedno sa resornim ministarstvom i Vladom Republike Srbije čini sve da unapredi životnu sredinu na teritoriji grada Vranja i kvalitet života građana.

Milenković se zahvalio Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije na podršci i pomoći koju pruža u realizaciji svih započetih projekata. To su, pre svega, izgradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti, izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, a u narednom periodu i program integrisanog upravljanja čvrstim otpadom koji podrazumeva proširenje deponije „Meteris“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare