Mogu li poplave da ugroze zdravlje nišlija 

NIŠ

Uloga vlasti nije da kuka nego da preduzme mere tako što će potražiti novac od države za izgradnju Bubanjskog kolektora, prečnika do 2.000 mm, a sada je pravi trenutak da se trajno reši problem vanredne situacije izazvane poplavama u naselju 9.maj (Novo Selo). Takva situacija se ne pamti poslednjih decenija, a opet, kažu čelnici, kriva opozicija zbog radne zone Donje Međurovo, ali to nije tačno jer je poplavljeno i postrojenje Jugoistok ispod fabrike “Leoni”, što se ranije nikada nije dešavalo”, kaže Branislav Jovanović, odbornik koalicije “Niš, moj grad” u Skupštini Grada Niša  na danas održanoj konferenciji za novinare.

Jovanović kaže da su po prvi put načinjene dvostruke štete od poplava i podzemnih voda, jer imamo domaćinstva pod vodom, a ono što je, po njemu, još teže je što su ogromni kompleksi plastenika pod zagađenom vodom, a odatle se hrane mnoga domaćinstva u Nišu putem poljoprivrednih proizvoda koji se prodaju na pijacama.

“Zašto je ova voda zagađena odnosno bakteriološki neipsravna, zato što su Belotinački potok i Knežička reka  zagađeni otpadnom vodom sa niške deponije koja se tu sliva, a onda ide u kompleks koji je poplavljen. Tako da na samo 500 metara od “Jure” imamo “Palićko jezero” nadomak Niša. Ono pustoši poljoprivredno zemljište Gornjeg i Donjeg Međurova, Čokota i evo, kao što vidimo, voda je došla i do Novog Sela”, objašnjava Jovanović.

On predlaže da ako nema znanja u Gradu da se napravi projekat Bubanjskog kolektora, onda treba uključiti što pre beogradske institucije, Jaroslav Černik, pre svega, da se pod hitno preduzmu sve mere kako bi se rešila vanredna situacija izazvana poplavama u Nišu i okolini, a uskoro bi moglo biti ugroženo i zdravlje naših sugrađana, kako tvrdi.

Kaže i da su mnogi odvodni kanali zapušeni, od Fripaka do Morave, na primer, a da naknadu za kanalizaciju plaćaju svi iz naselja 9.maj u okviru svojih računa.

“Mi smo u svoje vreme uradili kišnu kanalizaciju radeći glavnu ulicu u naselju 9.maj (Novom selu) kada smo radili ulicu Toplički partizanski odred i skoro do izlaza iz tog naselja urađena je kišna kanalizacija. Potrebno je dalje  da se nastavi, uz Bubanjski kolektor, i sekundarna mreža koja će spojiti tu kanalizaciju i trajno rešiti problem otpadnih voda. Jednokratne mere kao što je ispumpavanje vode ili uključivanje JKP “Naisus” neće dati trajno rešenje”, kaže Jovanović i nastavlja:

“I u moravskim selima je situacija sve teža zbog rasta Morave, svakodnevno me zovu ljudi iz Mezgraje, Vrtišta, Lalinca, Popovca, Trupala gde su puni podrumi vode zbog visokog vodostaja Morave, žale se da im propadaju poljoprivredni proizvodi koje drže u podrumima. Alarmantna situacija je i u Krušcu gde su takođe zapušeni odvodni kanali. Situacija nikad gora, a čelnici se izgleda samo slikaju, kukaju i ništa ne preduzimaju. Najavili su izgradnju kolektora i završetak svih kolektora i sistema za prečišćavanje otpadnih  voda u svom mandatu, od toga ništa, a ne vidim trajnije rešenje od Bubanjskog kolektora za ovo područje. Treba da dođu i ministri, da se uključe  jer niško rukovodstvo ništa  nije uradilo za šest godina ni u jednoj obodnoj mesnoj kancelariji, ni na selu”, tvrdi Jovanović i dodaje:

“Fond za razvoj iz samofinansiranja na seoskom području je, pre pet godina, nažalost, ukinula ova vlast tako da oni koji su hteli da rešavaju brže svoje probleme na seoskom području u saradnji sa gradom sada nemaju tu šansu.”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare