Mladi umetnik svom gradu ,,Slike Vlasotinca”

VLASOTINCE

U vlasotinačkoj galeriji Kulturnog centra na keju, danas je otvorena izložba slika Aleksandra Spasića iz Vlasotinca. 

Ova izložba je deo projekta ,,Slike Vlasotince” koji realizuje Kulturni centar Vlasotince, a finansira Ministarstvo kulture i informisanja.

Zbog zauzetosti niko se nije pojavio iz ovog ministarstva na izložbi, ali zato su stigli telegrami podrške od ministra Vladana Vukosavljevića i Aleksandra Đorđevića, savetnika za unapređenje kulturnog stvaralaštva i kulturnog izraza nacionalnih manjina i razvoj kulturnih raznolikosti.
Sam radni naslov izložbe ,,Slike Vlasotinca” jasno kazuje koja je bila zadata tema, a koju je na velemajstorski način uradio mladi umetnik, ostavljujući pri tom gotovo bez daha sve one koji su sa puno pažnje bili zagledani u slike i svega onoga što je predstavljeno na slikarskom platnu, a bilo je izloženo 24 vrhunski urađenih slika, sa motivima i znamenitostima, iz samog Vlasotinca.


U ime organizatora izložbe mnogobrojnoj publici obratili su se Boban Dimitrijević, direktor i njegov pomoćnik Bratislav Valčić, koji su mladom umetniku poželeli uspešan stvaralački rad, uz napomenu da je resorno ministarstvo za ovaj projekat dalo 142.000 dinara, a da će posle Vlasotinca slike biti izložene i u Beogradu i još nekim gradovima u Srbiji, a priliku da ih vide imaće publika u Skoplju.
Aleksandar Spasić je rođen 1992.godine, a srednju umetničku školu ,,Škola za tekstil i dizajn” završio je u Leskovcu, da bi potom u gradu na reci Veternici diplomirao na Visokoj strukovnoj školi za tekstil i dizajn i sada je na četvrtoj godini specijalističkih studija na smeru digitalni dizajner odevanja.

 • Ovo mi je peta samostalna izložba i izuzetno mi je drago što se na ovoj, mojoj samostalnoj, petoj izložbi pojavio veliki broj mladih poštovalaca slikarstva. Zahvalan sam svima koji su mi omogućili i pomogli da se po peti put predstavim ljubiteljima slikarstva, a posebno se zahvaljujem Ministarstvu kulture Srbije i Kulturnom centru Vlasotincu na svesrdnoj podršci – veli mladi umetnik Aleksandar Spasić iz Vlasotinca.
  Vaši dalji planovi ?
 • Ja sam po profesiji strukovni dizajner i nalazim se na četvrtoj godini specijalističkih studija na Visokoj tehnološkoj školi u Leskovcu, smer digitalni dizajner odevanja. Ali, pošto mi je jednim, velikim, delom i slikarstvo ljubav, to znači da ću se i u narednom periodu sa puno ljubavi baviti i slikarstvom.
  Da li je bilo nekih nagrada u proteklom periodu ?
 • Ja sam tek od nedavna počeo da se ozbiljno bavim slikarstvom. Bio sam sveukupni pobednik 2015.godine na Svetosavskom salonu u Vučju, a ove godine osvojio sam prvo mesto na 56.Oktobarskom salonu u Leskovcu. Nije meni cilj da se takmičarski bavim slikarstvom, već u meni postoji najiskrenija želja da sve što uradim i naslikam ima svoju lepotu, čar i dušu – kaže nam mladi umetnik slikarstva Aleksandra Spasić iz Vlasotinca.

 • Akademski slikar, inače, rođeni brat, Jovan Spasić, dao je svoj sud o vrednosti slikarskog umeća svog brata Aleksandra na sledeći način:
 • Aleksandar pripada generaciji mladih umetnika koji tek stasavaju na slikarskoj sceni Vlasotinca. NJegovi radovi svojim kvalitetom, sadržinom, inspiracijom i nesputanom realizacijom, jasno nam govore o njegovom stvaralačkom talentu. Radovi su nastali u istraživačkom postupku koji kombinuje tradicionalne slikarske tehnike uljane i akrilne boje kao i teksturama specifičnih materijala. Na njegovim radovima nailazimo na stvari onakve kakve jesu ali i onakve kakve bi trebalo da budu. Takođe primećujemo snažnu slikarsku energiju, koja kroz stvaralački način za koji bi možda prava reč bila proces, pusira i vibrira. Odlika njegovih radova su uravnotežena kompozicija, naglašene forme, harmonija njegovih boja i njegovih tonova. Traženje pravih izraza je još uvek aktuelno, ali je izvesno da je pred nama autor koji će postati autentična umetnička ličnost prepoznatljivog izraza -.

Planovi
ZA SADA NIKUDA NE IDEM
Veliki broj mladih ljudi, već neko vreme, želi da se oproba i sreću potraži van naše zemlje. Izgleda, da mladi umetnik Aleksandar Spasić, bar, za sada ne planira tako nešto.

 • Dobro mi je u Vlasotincu i osećam se veoma prijatno. Imam, bar za sada, podršku i razumevanje ljudi iz grada, a posebno čelnika Kulturnog centra, i zato i ne planiram da idem negde, i za sada uživam u društvu svojih drugara i prijatelja. Ali, ko zna, nikad ne reci, nikad – reče nam na kraju razgovora Aleksandar Spasić.

 • Ovaj sadrzaj je deo projekta koji je sufinansirala opstina Vlasotince. Stavovi izneti u podrzanom medijskom projektu nuzno ne izrazavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare