Organizovana projekcija filma “Zarobljeno vreme”

VRANJE

U organizaciji Javne biblioteke “Bora Stanković”, u Vranju je sinoć u prostorijama Odeljenja periodike, održana projekcija dokumentarnog filma “Zarobljeno vreme”. Ovaj film govori o jednom čoveku, jednoj zemlji, jednom vremenu, putovanju sa Pecom Popovićem kroz godine u kojima je rokenrol bio važan.

Nakon projekcije filma organizovan je razgovor sa autorom Milanom Nikodijevićem i legendom vremena rokenrola Pecom Popovićem.

 ZAROBLJENO VREME

dugometražni dokumentarni film  (105)

scenario i režija / Milan Nikodijević

direktor fotografije / Jovan Milinov

montaža /  Aleksandar Komnenović

snimatelji /  Aleksandar Ramadanović, Bojan Đurišić, Života Jevtić, Elida Lajko Mesaroš

snimanje i dizajn zvuka / Aleksandar Stojšin

muzika / Zoran Milojčević, Saša Filipović, Aleksandar Tomović

grafički dizajn /  Ana Pešić, Dragan Pešić

organizator /  Goran Filipaš

producenti /  Siniša Bokan, Milan Nikodijević

produkcija /  ARBOS Novi Sad

godina proizvodnje: 2017.

trejler filma: https://www.youtube.com/watch?v=O_qpQyRFzck

Priča o jednom čoveku, jednoj zemlji i jednom vremenu.

Petar Peca Popović je jedan od najboljih, najpoznatijih, najautoritativnijih i, svakako, napopularnijih poznavalaca rokenrola u nekadašnjoj, velikoj Jugoslaviji i njegov promoter u herojskim vremenima.

Bez pretenzije da ispričamo konačne istine o rokenrolu, putujemo sa Popovićem diljem “emotivnog zavičaja”, bivše SFRJ, u potrazi za „izgubljen vremenom“ i dragim ljudima, najznačajnijim predstavnicima ove kulture, pokušavajući da odgovorimo na pitanje: Da li je raspadom Jugoslavije rokenrol izgubio značaj koji je nekada imao. Nema novih velikih autora, ne pojavljuju se genijalni pesmotvorci ali, zato danas samo u Srbiji ima gomila devojaka sa margine koje se proglašavaju “divama“… U situaciji kada imate inflaciju diva, šta će vam rokenrol?

Petar B. Popović ispisuje, tako, autopoetičnu istoriju globalnog fenomena, potkrepljenu preciznom faktografijom i lucidnim zaključcima učesnika i svedoka, stavljajući je u širi, društveni, ideološki, nacionalni, sociološki i kulturološki kontekst, preplićući činjenice, doživljeno i domišljeno.

Na putovanju kroz šest država, u Beogradu, Kragujevcu, Sarajevu, Skoplju, Herceg Novom, Zagrebu i Ljubljani sagovornici su najznačajniji rokenrol stvaraoci, producenti i kritičari: Kornelije Kovač, Goran Bregović, Žika Jelić, Petar Janjatović, Milomir Marić, Radoman Kanjevac, Srđan Gojković – Gile, Davor Sučić – Sejo Sexon, grupe INDEXI, TIME, SMAK, Dado Topić, Loša, Peco Petej, Amira Medunjanin, Želimir Altarac – Čičak, Kaliopi, Vlatko Stefanovski, Ivan Bećković, Velibor Džarovski – Džaro, Bole Bošković, Josipa Lisac, Jura Stublić, Jasenko Houra, Vladimir Mihaljek, Siniša Škarica, Želimir Babogredac, Zlatko Gal, Janez Bončina, Zoran Predin, Momčilo Bajagić – Bajaga, Gibonni.

Film “Zarobljeno vreme” sniman je dve i po godine, od decembra 2014. do juna 2017. Na lokacijama diljem bivše SFRJ, ekipa je pohodila mitska mesta jugoslovenskog rokenrola, od kluba “Euridika” , Radio Beograda i redakcije “Džuboksa”, preko legendarnog FIS-a gde su počele sve velike sarajevske grupe, Doma omladine u Kragujevcu gde je vežabao Smak, do hale Tivoli u Ljubljani gde su održavani Boom pop festivali sedamdesetih godina prošlog veka.

Uz film je snimljena i petodelna televizijska serija “Rokopisac” u kojoj učestvuje 80 najznačajnijih rokenrol stvaralaca, producenata i kritičara, pisaca, slikara I dizajnera.

Premijera filma “Zarobljeno vreme” bila je 5. jula 2017. u Šibeniku na 8. Solo positivo film festivalu, jednom od najznačajnijih festival muzičkih dokumentaraca u region. Prikazan je i u okviru programa “Kino region” na  Filmskim susretima u Nišu.. festivalu KRAF u Kragujevcu, Martovskom festival u Beogradu te na Festivalu srpskog filma u Vankuveru I Crossroad festival u Torontu, na danima srpske kulture u Puli, Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji a imao je, do sada, beogradsku, zagrebačku, skopsku i novosadsku premijeru.

 Nagrade:

8. Solo positivo film festival Šibenik (HR), 2017. – Festival special mention

3.  festival Dokumenti našeg ritma, DNR, Beograd (SRB), 2018. – Pobednik u nacionalnoj selekciji

3. DOKUMFEST, Zenica (BiH) 2018 – Najbolji film po oceni stručnog žirija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare