Mladi su aktivni činioci u promenama zajednice u kojima žive

NIŠ

Mogu li mladi da promene zajednicu u kojoj žive i koji su problemi koje u toj zajednici muče mlade ljude – tema je seminara „POKRENI DRUŠTVO-Promeni svoju zajednicu“ koji su u Nišu organizovali Centar za razvoj Srbije iz Beograda i Protekta iz Niša.

Projekat ima za cilj da uključi što veći broj mladih u društveni život u Nišu  i  okolini, da se da mogućnost mladima da pokrenu pitanja koja su im važna kao i da oni  naprave  plan  akcije za poboljšanje života svojih sugrađana i sugrađanki. Na taj način pokazujui sebi i i  javnosti  da  nisu  nemi  posmatrači društvenih događanja.

„ Naš  zajednički  zadatak je da identifikujemo i odaberemo  glavne probleme u našim sredinama, istražimo uzroke njihovog nastanka i da razvijemo akcioni plan za njihovo rešavanje“, kaže Lazar Maričević Centra za razvoj Srbije . On dodaje da žele da mlade ljude obuče da prepoznaju proble  u društvenoj zajednici, da naprave rešenje i da ga promovišu drugim ljudima, kako bi se taj problem rešio.

Centar za razvoj Srbije pored drugih programa organizuje ovaj program za mlade već godinama unazad. Dvadeset osam gradova je do sada učestvovalo u programu a kroz program je prošlo 750 mladih ljudi. U ovom poslednjem krugu uključeno je  deset gradova, što znači da će 250 mladih proći kroz ovu obuku i razviće od 50 do 100 akcionih planova .

U Nišu su ovom skupu prisustvovali mladi aktivisti , srednjoškolci završnih godina koji su zainteresovani da nauče nešto kako bi mogli da znanja primene u školi, organizaciji, fakultetu. Oni žele da nauče metodologiju kako da sažmu, nauče da predstave na jednostavan način i da animiraju druge ljude da se priljuče različitim aktivnostima.

Svaki grad ima svoje specifičnosti vezano za teme koje se obrađuju.

„ Mladi kažu da su drugi mladi neaktivni. To je jedna interesantna tema. Oni nam dokazuju da nisu, čim ih je na svakom seminaru po 25 i više“ kaže Lazar Maričević.

 Mladi misle da bi mogli da daju veći doprinos u društvu, posebno u oblasti ekologija,  ih uvek interesuje,  preduzetništva , karijere i razvoja.

Veliki broj mladih nema uvid čime bi mogli da se bave .

U Nišu su izabrane i teme i  problem diskriminacije, predrasuda, vandalizma.

„Za Niš je  specifična tema volontiranja i beleženje volonterskog rada u volonterskim knjižicama.“ Kažu organizatori.

Mladi ovim edukacijama daju primer drugim mladima šta je njima problem ali i pokazuju da mogu i samio dosta toga da urade na podizanju kvaliteta življenja.

„Nisu to uvek najveća rešenja ali biraju i krupne probleme koje razvijaju u saradnji sa drugim partnerima i prave akcioni plan. A to zauvek ostaje za rešavanje“ kaže Lazar Maričević

Suština ovakvih seminara je da se u prepoznbavanje a potom i rešavanje problema  uključe svi dtuštveni akteri – od ljudi koji odlučuju do društbeno odgovornih preduzetnika i građana koji mogu da doprinesu akciji .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare