Mladi i njihove inicijative smisao su Kancelariji za mlade

NIŠ

Kancelarija za mlade Grada Niša obeležila je deceniju postojanja i rada sa mladima do 30 godina dajući im podršku u rešavanju problema ali i karijernom napredovanju. Vrata Kancelarije za malde otvorena su svim mladim Nišlijama koji se suočavaju sa problemom zapošljvanja, realizacijom ideja kojima žele da unaprede lokalnu zajednicu i grad u kome žive, aktivno učestvuju u realizaciji Strategije za mlade, pokreću  mnogobrojne projekte u saradnji sa nevladinim organizacijama.

                       „Odlučili smo da 10, jubilarni, rođendan obeležimo tako što ćemo pozvati sve mlade ljude, saradnike  i predstavnike nevladinog sektora sa kojima godinama  sarađujemo i koji rade sa maldima i za mlade jer ovo nije samo dan Kancelarije ovo je dan svih mladih u gradu“, kaže Mario Cekić iz Kancelarije za mlade Grada Niša.

                       Kancelarija se tokom 10 godina postojanja iz dana u dan razvijala, a za ovaj period realizovala je dosta projekata i organizovala mnogobrojne aktivnosti uglavnom na inicijativu mladih kako bi ih podržala na putu do njihovog cilja.

                      „Projekti na koje smo najviše ponosni jesu obuke koje organizujemo za mlade ljude iz različitih oblasti, tu je i konkurs za mlade  i organizacije civilnog sektora koji se bave mladima a organizujemo i seminare. Svake godine Kancelarija za mlade organizuje i stručnu praksu za sve studente, a praksu obavljaju u organima lokalne samouprave“, objašnjava Mario Cekić.

                      Prema rečima Stefana Stevanovića iz Kancelarije za mlade Kancelarija za mlade se bavi mladima između 15 i 30 godina.

                      „To je jedna široka i heterogena grupa mladih ljudi koji imaju različite afinitete i potrebe i svima njima je  potrebna neka vrsta podrške. Pomoć pružamo i omladinskim organizacijama koje se, takođe, bave mladima i one su te  koje apliciraju na naše konkurse i nosioci su omladinske politike u našem gradu i bez kojih Kancelarija na neki način ne bi ni imala smisla. Naša osnovna uloga je da koordinišemo rad između mladih koji su  deo svih tih organizacija“, kaže Stefan Stevanović.

                      Stefan dodaje da su problemi i potrebe mladih različite.

                     „Mladima koji završavaju srednje škole ili fakultete potrebno je zaposlenje, srednjoškolcima je potrebna praksa ali i saveti kako i gde dalje da nastave obrazovanje, koji su to fakulteti koji su poželjni i popularni, mladima koji su već dobili neke diplome a ne mogu da se zaposle potrebne su prekvalifikacije. Jednom rečju spektar potreba mladih je jako širok“, kaže Stefan Stevanović i dodaje da je svakom mladom čoveku potrebno posvetiti onoliko pažnje koliko on to zahteva i koloko su njegove potrebe zahtevne.

                     Vreme obeležavanje godišnjice je vreme kada se svode računi iz prethodnog perioda ali se prave i planovi za budučnost.

                      Prva aktivnost koja predstoji Kancelariji je realizacija stručne prakse za studente u državnim i organima lokalne samouprave u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.

                      „Mladi na ovaj način stiču iskustvo koje je važno za dalji razvoj njihove karijere i nama je drago da na ovaj način možemo da im pomognemo budući da je njima teško da obave stručnu praksu, a to je jedan od načina da steknu nova iskustva za rad na poslovima za koje se obrazuju“, ističe Mario Cekić.

                       Kancelarija za mlade je otvorena za sve predloge mladih ljudi, a da predlozi postanu i deo realnosti pomažu im tako što im obezbeđuju prostor za rad ali su i njihova logistička podrška za realizaciju ideja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare