MITROVIĆ PRISUSTVOVAO PRESVLAČENJU MOŠTIJU KRALJA MILUTINA

LESKOVAC

Član Predsedništva Srpskog pokreta Dveri  Predrag Mitrović, u svojstvu člana Upravnog odbora Društva prijatelja Hilandara „Sveti Kralj Milutin“ iz Leskovca, prisustvovao je 30. oktobra 2015. godine u Mitropolitskom hramu „Svete Nedelje“ u Sofiji prazničnom bdenju, presvlačenju moštiju Svetog Kralja Milutina i Svetoj arhijerejskoj liturgiji, čime je Bugarska pravoslavna crkva obeležila hramovnu slavu sofijske Mitropolije i praznik posvećen Svetom Kralju Stefanu Urošu II Milutinu.

Svetu liturgiju, povodom praznika, koji bugarska crkva proslavlja po novom kalendaru, služio je t Patrijarh bugarski Neofit, navodi se u saopštenju.

 

“Na blagoslov, za gotovo dvadesetogodišnja hodočašća poklonjenju moštima Svetkog Kralja Milutina, promovisanju saradnje sa Mitropolitskim hramom „Svete Nedelje“, popularizacije srpske kulture i srpske tradicije u Bugarskoj kao i očuvanju srpskih spomenika kulture i dobrih odnosa sa bugarskim naorodom i Bugarskom pravoslavnom crkvom,  u ime Društva prijatelja Hilandara „Sveti Kralj Milutin“ iz Leskovca, celo platno na kojima su u kivotu bile položene mošti Svetog Kralja Milutina i deo njegove rize, primio je Bratislav Ranđelović, predsednik leskovačkog društva.

U saopštenju se navodi da je  Predrag Mitrović, koji je podsetio da  nikada nije otkriveno gde se nalaze desna ruka i glava Svetog Kralja Milutina, delovi tela koji simbolizuju moć i mudrost, od patrijarha bugarskog zatražio i dobio potvrdu odluke  pokojnog bugarskog Patrijarha Maksima i Sinoda bugarske pravoslavne crkve iz 2006. godine, da deo svetih moštiju bude vraćen u Srbiju.

U svom saopštenju Mitrović tvrdi  da je “učinjen  veliki korak da se nakon 555 godina, mošti Svetog Kralja Milutina vrate u Srbiju”.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare