Mitrović: Paradajz režija ili Alisa dođi u Srbiju da vidiš zemlju čuda

LESKOVAC

Na konferenciji za medije Gradskog odbora Srpskog pokreta Dveri tema je bila poseta ministra Branislava Nedimovića selu Svircu i razgovoru za nezadovoljnim proizvođačima paradajza. Goran Đuretić je čitavu posetu ministra i dešavanja sa deljenjem paradajza i problema sa otkupnom cenom ocenio kao svojevrsni igrokaz.

„Ministar je u svom obraćanju izneo same floskule koje nisu u korelaciji sa stvarnim stanjem u poljoprivrerdi. Rekao je da će Vlada omogućiti paket podrške za povećanje poljoprivredne proizvodnje ne pojašnjavajući da li misli na povećanje prinosa ili povećanje površine pod poljoprivrednim proizvodima. Zatim, rekao je da Vlada Srbije daje podršku u vidu subvencije za finaliziranje poljoprivredne proizvodnje od 50%, a mi pitamo kojih i zašta 50%, da li za izgradnju pogona za finaliziranje poljoprivredne proizvodnje, da li za opremanje tih pogona ili za sirovinu koja je potrebna za te pogone? Floskula je i da trgovinski lanci u 99% slučajeva prodaju domaći paradajz. Ako je cena u trgovinskim lancima 100 dinara, a kod nas na kvantašu 10 dinara, o čemu se tu radi?“

Član predsedništva Dveri Predrag Mitrović je izneo mišljenje da je dramu oko besplatne podele paradajza režirana.

„Ima tu dosta jasnih slika, ali i nekih nedoumica koje još ne možemo da razjasnimo, a vezane su za količinu paradajza koji još uvek nije našao destinaciju koju je trebalo da nađe, odnosno tržište Rusije. Diskutabilno je i kako se vrlo predstavnik Srpske napredne stranke našao kao „eksponirani“ vođa protesta nezadovoljnih poljhoporivrednika, kao i kako je moguće da ministar u nameri da ugasi požar bude gost samo u njegovoj kući i sa izabranim predstavnicima proizvođača paradajza sa ovog reona? Džabe država daje subvencije za gorivo i materijal, džabe proizvođači ulažu svoj materijal i radnu snagu, džabe uberu paradajz kad on u trenutku kada treba da se ubere neko uveze određenu količinu paradajza iz zemlja u okruženju. Epilog je takav da će se paradajz po tržišnim zakonima prodavati po uvoznim cenama ili će završiti u Moravi, biti podeljen sa svim subvencijama, sa svim kapitalom i ubačenim parama u toj igri. Očigledno da država ne može da se izbori sa liberalizacijom uvoza i ljudima koji odlučuju o interesima domaćih poljoprivrednih proizvođača.“

Interesantno je, po Mitroviću, da od kada je nametnuta tema o paradajzu, niko više ne priča o problemima voćara, posečenim višnjama u punom rodu, otkupna cena žita, mnoge druge bitne time.

„Nametnuta je cena, nametnuti su glumci i priča kako će država dalje pospešivati razvoj proizvodnje paradajza. Ništa se u ovoj zemlji ne dešava slučajno, Proizvođači paradajza imaju problem pre svega prodaje svog proizvoda. Oni su se snalazili i bez subvencija države, poenta je da im država pronađe način da plasiraju svoj proizvod i to naplate. Umesto toga, nagrađuje se trud grčkih, albanskih i drugih proizvođača. Ima indicija i da se albanski paradajz prodaje kod nas i ispod logičnih cena, jer u transportu paradajza ide i transport nekih zabranjenih stvari, da ne kažem narkotika. U tom slučaju je apsolutno nebitno koliko će koštati kilogram paradajza. Država Srbija sa ljudima koji je vode očigledno nema strategiju ni razvoja ni strategiju odbrane i očuvanja interesa poljoprivrednih proizvođača. Potrebno je da se sistem prilagodi onome što je interes poljoprivrednih proizvođača. Sirovinu ne treba izvoziti, nego da se prerađuje i treba da se ulaže u prerađivačke kapacitete, pogotovo u sredinama koje obiluju resursima poljoprivrednih proizvoda, kao što je naš okrug.“

Komentarišući nedavno usvojen Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda koji će važiti od sledeće godine Mitrović je da je njegov utisak da je u Srbiji prekopotrebno regulisanje tržišta poljoprivrednih proizvoda.

„Vlada je dobro procenila priliku kako i na koji način može da pomogne. Na žalost, i iz najbolje namere da to reše, oni nisu umeli da to reše, ili su jednostavnom samo doneli zakon da bi mogli da kažu kako se prvi u istoriji pokušali da reše probleme poljoprivrednih proizvođača na institucionalni način. Ministarstvo poljoprivrede treba da se fokusira na probleme kako pomoći proizvođačima da proizvedu i da to prodaju i naplate. Tu treba da se angažuje i Privredna komora koja sedi po strani, kao i ambasade i konzulati, da omoguće prodaju nečega što je strateški resurs, a to je hrana.“

Predrag Mitrović je, odgovrajući na pitanje novinara JUGpressa kako komentariše to što se gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović ne oglašava po ovom pitanju, ocenio rekavši da je gradonačelniku u ovom filmu namenjena uloga statiste.

„Bilo je u našoj istoriji mnogo zvaničnika koji su u izbornim kampanjama svašta obećavali, posećivali poljoprivredne proizvođače i njihova gazdinstva i štale, ali kada je u režiranoj igri napravljen scenario, očigledno je da su predstavnici SNS-a, koji koordiniraju sve ove aktivnosti, pokušali da ga nekako zaobiđu, da ne upropasti priču. Da je kojim slučajem dozovljeno da bilo šta kaže, možda bi mogao da napravi problem u filmu u kojem je treba samo da statira.“

Prati
Obavesti me o
guest

6 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mile
Mile
2 godine pre

I meni sve ovo liči na izrežiranu predizbornu priču. Gde su u ovoj priči povrtari iz Stajkovca, Nomanice, Krajinca, Badinca, …? I kako to da se ovi nisu bunili kada su prodavali paradajz po ceni od 160 dinara za kilo? I zašto niko nije rekao da su subvencije za jug nepravedno niske u odnosu na poteškoće u proizvodnji, u odnosu na “sever”? Zašto Ministar nije rekao koju reč o gubicima u proizvodnji višnje, kruške, trešnje, jagode, … ? Ili ti zašto nisu pomenute prazne štale, svinjci, …? Šta ćemo sa livadama, detelinama, pšenicom, kukuruzom,…?
Pa nije poljoprivredna proizvodnja samo paradajz.
A zbog sveukupne slike svake godine je sve više zaparloženih njiva, voćnjaka, vinograda, … A rezultat je i bežanje mladih sa sela za inostranstvo ili za Bg.

BOT
BOT
2 godine pre

Dimitrije da li su tebi njihove face važnije od problema sa kojim se suočavaju poljoprivredni proizvođači? Čime se ti baviš? Fokus je na nečem drugom. Ili te poljoprivreda uopšte ne interesuje,? Ako je tako nemoj da komentariše ubuduće!

STRUKA
STRUKA
2 godine pre

Bravo Peđo! Temeljno, argumentovano, analitički. To je ekonomija. To je doktor ekonomskih nauka. Napravio detaljnu analizu i došao do zaključka da nedostaje strategija razvoja i poljoprivrede i ruralna i poljoprivrednih proizvoda – dugoročna. Bez toga nema napretka! Nažalost stručnjaci u gradskoj upravi nisu u stanju da je naprave jer da jesu do sada bi je napravili!

Milica
Milica
2 godine pre

Smešna opština, smešni ljudi. Ovaj što treba da reši sa svojim seljacima ne može, pa zove ovog iz Bg. da kao reši. Stvari bitne za život se ne rešavaju, ali se zato otvaraju nebitne izložbe, hodnici, holovi i podrumi. Bitno je da se slikate. Kome to treba?Smešno!

Pertackibot
Pertackibot
2 godine pre
Odgovori  Milica

Opa, botice! Pa dobrodošla.
Prepoznao sam te po “Smešno!” i “Kome to treba?”. Prepoznatljiva si po svom “poentiranju” koje zvuči jako infantilno. Nisam obožavalac Dveri, ali ako baš moram da biram izmedju SNS i njih, uvek ću biti na njihovoj strani.
I ne samo ja.
Nema potrebe da prenosiš šefu, jer znam da Fatman čita.

Dimitrije
Dimitrije
2 godine pre

Ovi i jesu kao Alisa u zemlji čuda, izgubljeni. Pogledajte samo te face, cirkusijada.