U Nišu na vrtić trenutno čeka oko 400 mališana

NIŠ

 Godinama unazad najveća briga zaposlenih roditelja niških mališana bila je kada će njihova deca krenutu i vrtić. Sada to više nije problem za mnoge roditelje jer trenutno za upis u vrtić čeka svega 423 mališana na šta se godinama unazad čekalo. Prema rečima Svetlane Mitić, direktorke PU „Pčelica“ do ovog broja se stiglo racionalnim korišćenjem kapaciteta već postojećih vrtića, ali i otvaranjem novih. Samo krajem proteklog vikenda otvorena su tri nova vrtića, u OŠ „Njegoš“ i dva na seoskom području u OŠ „Nadežda Petrović“ u Sićevu i u Ostrovci. Inače  u satavu PU „Pčelica“ u Nišu nalazi se 26 vrtića čije usluge koristi oko 6.000 mališana.

  „Veoma smo ponosni na ovu činjenicu da sada, u ovom trenutku, na listi čekanja imamo 423 mališana.Pre četiri godine ova cifra je iznosila 2.730, a pre godinu dana na listi čekanja je  bilo 1380 mališana. Sada je taj broj trocifren i to je ono što smo godinama čekali, priželjkivali i čemu smo stremili svo vreme jer smo svuda  gde je bilo kapaciteta i gde je  trebalo da se dopune grupe, to smo učinili mališanima sa liste čekanja.Na taj način smo uspeli da smanjimo listu  čekanja do broja od 423 mališana“, kaže direktorka PU „Pčelica“ Svetlana Mitić.

                Na smanjenje broja dece kaoja čekaju na vrtić uticalo je i otvaranje novih vrtića.

                 „U OŠ „Njegoš“, u OŠ „Nadežda Petrović“ u Sićevu i u školi u Ostrovici koja, takođe, pripad školi u Sičevu. Tu smo otvorili tri mini vrtića u kojima će boraviti deca uzrasata od 3 do 5 godina.Sa njima  će se raditi po istom planu i programu po kojem se radi u ostalim vrtićima. Na taj način se smanjuje lista čekanja. Sa decom će raditi vaspitači iz naše ustanove, a svaki vrtić će imati i  trijažnu sestru, servirku i spremačice. Sa decom će raditi i stručni saradnici, a mališani će učestvovati u svim našim manifestacijama“, ističe Svetlana Mitić.

                  U početku će u novim vrtićima raditi vaspitači koji su već u radnom odnosu u PU „Pčelica“.

                   „U jednom trenutku moraćemo da zatražimo saglasnost Vlade da zaposlimo nove vaspitače i medicinske sestre“, dodala je Svetlana Mitić.

                  Do kraja godine se očekuje završetak dva nova vrtića, u Brzom Brodu i Novom Selu.

                 „To će rešiti mnoge naše probleme. Vrtić u Brzom Brodu će primiti oko 150 mališana, a istog je kapaciteta i vrtić u Novom Selu. Na taj način rasteretićemo vrtiće u gradu i smanjiti ponovo listu čekanja“, dodaje Svetlana Mitić.

                  Ona dodaje da u toku leta vrtići rade redovno, nema spajanja grupa jer ima dovoljno vaspitača koji mogu da brinu o njima. Trenutno je u vrtićima oko 1.300 i 1.400 mališana.

                  „U toku leta sredićemo sve vrtiće. Trenutno se kreče vrtići „Švrća“ i „Popaj“ a u toku je sređivanje vrtića „Leptirić“. Sredićemo  i sva dvorišta u okviru akcije „Vratimo dvorišta deci“, zaključuje Svetlana Mitić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare