MISIJA OEBS-A NA KOSOVU POZIVA NA ODRŽIVO ANGAŽOVANJE JAVNOSTI

 

PRIŠTINA

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Jean-Claude Schlumberger pozvao je,  povodom Međunarodnog dana demokratije, institucije da budu otvorenije prema javnosti i civilno društvo da preuzme aktivniju ulogu u unapređenju  konsolidovanja demokratije.

 

„Misija priznaje važne korake koji su preduzeti u cilju jačanja učešća javnosti. Naglasak sada mora da bude na standardnim procedurama, koje treba da postanu deo sistema kako bi se osiguralo da angažovanje javnosti ne ostane sporadično, već da bude transformisano u održivu, svakodnevnu praksu,“ rekao je Schlumberger.

 

Tokom proteklih dvanaest meseci, institucije na Kosovu preduzele su bitne korake u osnivanju neformalnih odborničkih i poslaničkih grupa žena na lokalnom i centralnom nivou, uključujući i u većini opština na severu, navodi se u saopštenju OEBS-a.

 

Skupština Kosova uključila je civilno društvo u javna saslušanja i rasprave, naročito nakon usvajanja deklaracije o partnerstvu sa civilnim društvom, prošle godine.

 

Štaviše, većina opština koristila je mehanizme kao što su konsultativni odbori, seoski saveti, opštinski odbori za bezbednost zajednica i javna saslušanja kako bi razgovarali o pitanjima nadležnosti i odgovornosti organa lokalne uprave, kao na primer u pogledu opštinskih budžeta i finansija, navodi OEBS.

 

„Strukture za angažovanje javnosti postoje, ali ih treba bolje iskoristiti. Ovo će na kraju  doprineti jačoj demokratiji i transparentnosti,“  zaključio je Schlumberger.

 

Misija OEBS-a na Kosovu ostaje posvećena daljem poboljšanju i jačanju demokratskih procesa tako što nadgleda i radi sa institucijama i civilnim društvom na centralnom i lokalnom nivou.

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare