Miris mekika u parku Sveti Sava

NIŠ

           U parku Svetog Save proteklog vikenda održana je prva po redu manifestacija “Mekika fest”. Trajala je tri dana, a organizatori, Unija pekara Niš, najavljuju da će ova manifestacija postati tradicionlana. Nišlije su mogle da probaju mekike i krofne destak pekara iz Niša, Knjaževca i Svrljiga. Uz klasične mekike na čiji ukus su svi navikli, u ponudi su bile i mekike sa čokolasnim ili voćnim prelivom.

      Proizvođači mekika kažu da je tajna ukisnih mekika u načinu pripreme testa i prženju. Dodaju da je recept jednostavan, a domaćice su počele da ih prave u vreme kada su same pripremale i hleb za svoju porodicu. Od testa za hleb ostavile bi deo za mekika da se najmlađi, pa i straiji ukućani zslade.

          “Recept za mekike je jednostavan,  brašno, so, šećer, kvasac, mlaka voda. Testo se dobro zamesi i razmesi. Ostavi se oko 45 minuta da nadoće, a onda počinje prženje na vrelom ulju”, objašnjavaju majstori mekika koje su posle buraka najomiljeniji doručak Nišlija.

           U praku Svetog Save najdući redovi su bili za kupovinu tradicionalnih mekika.

          “Ima i  onih koji vole da jedu mekike sa šećerom u prahu. To je zladokusce, a u posldnje vreme je sve više mušterija koje kupuju mekike sa kremo”, dodaju pekari.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare