KUPEK 127 Striptease

 

BEOGRAD

Tamo gde smo stali u prošlom KUPEK-u sa Ninom Bunjevac i Vladimirom Šagadinom, tamo smo nastavili u ovom 127. po redu. Ima li potrebe da brinemo o budućnosti stripa? O tome, ali i o još nekim detaljima razgovarali smo sa Aleksom Gajićem, jednim od najpoznatijih strip autora sa ovog našeg prostora i Igorom Markovićem, osnivačem izdavačke kuće System Comics, koja se bavi isključivo stripom.

U svom stripu „Otadžbina“, koji je za srpsko tržište objavio System Comics, a o čemu smo intenzivnije pričali u 126. KUPEK izdanju (https://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-126-nina-bunjevac-i-vladimir-%C5%A1agadin/), Nina Bunjevac se priseća svojih prvih susreta sa stripom putem Mikijevog almanaha. Ta generacija se sigurno seća i stripova iz Politikinog zabavnika, kasnije iz Stripoteke, pa i one strepnje u iščekivanju novih, ili još bolje nastavljujućih epizoda strip-heroja poput Zagora, Velikog Bleka, Kapetana Mikija, Komadanta Marka, a kasnije i Mister No-a, Martija Misterije, Dylan Doga…A ko je već tu zakoračio onda je išao i dalje.

I ta generacija je „izbacila“ nekoliko sjajnih autora, a Aleksa Gajić je jedan od njih. Strip kakvog smo upoznavali i strip danas nisu jedno te isto, iako se možda tako čini. Novo vreme zahteva novi pristup, pa čak i izvan uobičajenih strip formi o čemu smo razgovarali sa Aleksom koji trenutno radi na još jednom strip-filmu. Ne zaboravite pogledati kako je to izgledalo u prvencu: „Edit i ja – Technotise“.

A za Igora Markovića Aleksa će reći da je dežurni kukavičar, međutim ovoga puta Igor je bio vrlo konstruktivan i vrlo koristan sagovornik od koga smo saznali mnogo „lipih stvari ali ne smimo reć“ jer čemu onda emisija.

Kako je jednom izdavaču koji se već 15 godina bavi stripom u Srbiji, gde je granica između underground stripa i onog, nazovimo to, mainstream stripa, kakav je odnos muzike i stripa…

Sve to, u nešto manje od dva sata poslušajte u 127. KUPEK izdanju.(https://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-127-aleksa-gaji%C4%87-i-igor-markovi%C4%87-of-system-comics/)

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare