Ministarstvo: Violeti Petrovic istekao ugovor

BEOGRAD

(RTS)

U slučaju radnice “Jure” Violete Petrović, koja je ostala bez posla u toj kompaniji za vreme bolovanja zbog lečenja od karcinoma, zakon nije prekršen, proističe iz saopštenja Ministarstva za rad.

Violeti Petrović je, naime, ugovor o radu na određeno vreme istekao 30. 11. 2016, navodi se u saopštenju Ministarstva, povodom reagovanja u medijima na taj slučaj.

Jedinu zaštitu od otkaza ugovora o radu na određeno vreme, u skladu sa Zakonom o radu (član 187), imaju zaposleni za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, radi nege i posebne nege deteta, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

Saopštenje je usledilo nakon što su inspektori Odeljenja inspekcije rada u Nišu danas započeli nadzor u fabrici.

Proverom dokumentacije utvrđeno je, navodi se, da je Violeta Petrović zaposlena u “Juri” od 19. 6. 2015. godine, a da je poslednji ugovor o radu na određeno vreme potpisan na period od 1. 6. 2016. godine, a najduže do 30. 11. 2016. godine.

Prema izjavi poslodavca, sačinjena je službena zabeleška pošto se zaposlena po telefonskom pozivu poslodavca 30. 11. 2016. godine nije javila u prostorije “Jure”, pa je rešenje poslato poštom.

U “Juri”, kako navode mediji, nije mogao da se dobije komentar povodom tog slučaja.

Violeta je za B92 izjavila da je poziv iz “Jure” dobila 30. novembra ujutru, inače, posle treće hemoterapije.

“Rekli su mi da je meni tog dana istekao ugovor od 18 meseci i da mi neće biti produžen. Ja sam ih pitala da li oni znaju da sam ja na bolovanju, da imam karcinom dojke i da nisam sposobna za rad sada, a oni su rekli – žao nam je što što ste vi bolesni, ali neće vam biti produžen ugovor, dođite da potpišete i uzmete dokumenta”, rekla je Violeta.

Povodom njenog slučaja reagovao je niz političkih stranaka, tražeći, uglavnom, odgovornost resornog ministarstva i Vlade, zbog blagonaklonog odnosa prema stranim investitorima, a Savez samostalnih sindikata Srbije je ponudio besplatnu pravnu pomoć Violeti Petrović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare