Ministarka tvrdi: Beba je u redu, da li će se pojaviti nešto za šest meseci izazavano traumom na porođaju to će se pratiti

VRANJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na rekonstrukciji Opšte bolnice u Vranju i najavio obnovu svih porodilišta u Srbiji. Sa ministarkom zdravlja prof. dr Danicom Grujičić bolnicu je obišao dan pre najavljenog protesta protiv akušerskog nasilja.

,,Svi smo mi različiti, neko ima viši neko niži prag za bol. Neko reaguje na jedan način kada mu je teško, neko na drugi način. Nekada i ako se slepo držite protokola neće biti najbolje po pacijenta. Kolege ovde u Vranju odmah čim se pojavio dopis uradili su unutrašnju stručnu kontrolu. Bila je inspekcija Ministarstva zdravlja doći će i spoljašnja stručna kontrola i to će biti nekakav završen čin. Izjave majke nisu podržale babice. Šta će se ispostaviti na kraju, neću da preuranjujem sa zaključkom. Kako su mi kolege rekle neurolog je pogledao bebu. Beba je za sada u redu, da li će se pojaviti nešto za šest meseci, godinu dana što će moći da se poveže sa nekom traumom na porođaju, dete će će se pratiti biće pod kontrolom, kod svog pedijatra i neurologa i to je ono što možemo da uradimo”, izjavila je Grujičić.

Kako je navela nadležnost Ministarstva je da se odradi inspekcijski vanredni nadzor, vanredni spoljašnji stručni nadzor i da se vidi ,,da li je organizacija dobra ili nije dobra”. 

,,Ono što možemo da uradimo je da menjamo zakonske akte i pravilnike i da oni koji ne rade svoj posao dobro vuku odgovarajuće konsekvence. U ovom trenutku te konsekvence nisu možda velike, ako je neki manji propust u pitanju. Zalagaću se za to da i zdravstveni radnici, koji rade kako treba budu dobro nagrađeni, ista tako oni koji ne rade kako treba da postoje određena vrsta konsekvence, i da ne budu nagrađani na taj način”, rekla je Grujičić.

Podsetimo se, protesta šetnja protiv akušerskog nasilja najavljena je za sutra, u subotu 27. januara u 11.55 časova od zgrade Gradske uprave do Zdravstvenog centra i Službe za ginekologiju Opšte bolnice u Vranju povodom slučaja S.J. koja je prijavila policiji dvojicu lekara zbog nehumanog i nesavesnog postupanje prilikom porođaja, tokom kog je kako je navela povređena njena novorođena beba. (kraj) DC/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare