Ministar turizma i omladine posetio leskovački Omladinski klub

LESKOVAC

Ministar turizma i omladine Husein Memić u društvu predsednika Nacionalne asocijacije Kancelarija za mlade Džamaludina Paučinca i državnog sekretara u Ministarstvu turizma i omladine Žikice Nestorovića poseto je leskovački Omladinski klub gde su razgovarali sa predstavnicima udruženja i učeničkih parlamenata o položaju mladih u Leskovcu, ali i o merama i aktivnostima koje lokalna samouprava sprovodi i koje će u budućnosti sprovoditi u cilju unapređenja kvaliteta njihovog života.

Ministar Husein Memić predstavio je rad Ministarstva, ističući važnost formiranja Omladinskih klubova u svakom gradu.

„Ja, kao i vi, potičem iz malog mesta, Novog Pazara, i uvek sam se trudio da svojim radom, studiranjem, dokažem sebe i skinem epitet malog mesta. Posle me put navodi da postanem direktor Kulturnog centra, a danas zahvaljujući svom radu sam tu u Ministarstvu, odnosno ovde pred vama kako bih čuo vaše potrebe i želje. Paralelno sa ovim poslom radim i posao u humanitarnoj fondaciji, čiji je osnovni cilj pomoći deci sa dijabetesom i mladima. Samo zalaganjem, trudom i radom možete mnogo postići, a grad Leskovac i Ministarstvo je tu da vam na tom putu pomogne. Naš osnovni cilj je unapređenje kvaliteta života mladih kako bi oni ostali u Srbiji. U planu za ovu godinu je izgradnja još četiri omladinska centra u Nišu, Subotici, Somboru i Novom Pazaru, a sve sa ciljem obezbeđivanja dostupnih i besplatnih usluga za sve mlade. Planiramo da obiđemo sve kancelarije za mlade, da se upoznamo i razgovaramo sa mladima o tome šta im je potrebno, a moram da primetim i da je ovo prvi put da je neki gradonačelnik izrazio želju da prisustvuje dijalozima sa mladima, kao i da mu je želja da vrati mlade u Srbiju.“

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je rekao da je jedan od prioritetnih ciljeva u radu njega i njegovog tima da mladi ljudi znaju da mogu da se oslone na svoj grad, kao i da je njihov uspeh inspiracija sa sve nas.

„Nagrađujemo najbolje među nama, dva puta godišnje, na Dan grada i na Dan Svetog Save, pa smo putem Fonda za mlade talente ukupno do sada nagradili preko 4900 mladih i ukupno je izdvojeno 133,5 miliona dinara, što je najbolje usmeren novac prema našoj budućnosti. Grad Leskovac preko Kanceralije za mlade podržava i učeničke parlamente srednjih škola putem konkursa za finansiranje omladinskih volonterskih projekta – Aktiviraj se, u kojima je učestvovalo preko 5000 mladih. U ovom prostoru se redovno za mlade od 15 do 30 godina organizuju i besplatni kursevi stranih jezika, engleskog, nemačkog i italijanskog jezika, zatim grafičkog dizajna, informatike – za mlade popularno i interesantno. Skupština grada Leskovca je 2021. godine usvojila Strategiju unapređenja položaja mladih za period od 2021. do 2025. godine. Izradom ovog strateškog dokumenta posvećeni smo kreiranju i realizaciji mera i programa za poboljšanje života mladih i očekujemo da će dati dobre rezultate i omogućiti napredak svih mladih u Leskovcu.“

Koordinator Nacionalne kancelarije za mlade Paučinac je kazao da je Leskovac primer dobre prakse i da po ugledu na ovaj grad mnoge lokalne samouprave imaju nameru da uvedu omladinske kartice, čak i da se taj projekat realizuje na nacionalnom nivou.

Marko Perunović, predsednik Učeničkog parlamenta Ekonomske škole, potvrdio je da Grad Leskovac kroz razne načine podržava mlade, te naveo projekte i rad učeničkih parlamenata.

Dragoljub Đorđević, nekadašnji član Gradskog veća grada Leskovca, rekao da je potrebno uskladiti usvojenu Strategiju za mlade sa aktima grada.

Stefan Kitanović član Gradskog veća, pomenuo je projekat Umrežavanje koji je on pokrenuo i preko koga oko 50-ak studenata razmenjuje ideje i iskustva, a da se ideja omladinskih kartica rodila na jednom od tih putovanja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare