Ministar poljoprivrede u Crnoj Travi

CRNA TRAVA

Ministar poljoprivrede i zaštite životne srediine  Branislav Nedimović obišao je danas farmu „Šurik invest“ u Travnom Preslapu u okolini Crne Trave gde je izjavio da postoje tri faktora koji su dali svoj doprinos razvoja ove farme.

„Lokalna samouprava je dala infrastrukturu, investitor znanje, ideju i sredstva i država, koja se ovde uključila finansijskim doprinosom ove investicije po nekoliko različitih osnova. Planiramo da za deo prerađivanja mleka damo 50% sredstava od onoga što je uloženo, a to je nekih 200.000 evra. Po drugim osnovama, po osnovu grla, biljne proizvodnje takođe ćemo dati sredstva i želimo da ovo postane primer najbolje prakse razvoja stočarstva i prerađivačkog dela na ovim prostorima. Ovde je stočarstvo najveća šansa i mislim da tu moramo još više da radimo” rekao je Nedimović.

 

On je naveo da će država ubuduće još više sredstava odvajati za područja koja spadaju u četvrtu grupu po razvijenosti, te da će se raditi na tome da se iskoristi ceo kapacitet poljoprivrednog zemljišta koji nije dovoljno iskorišćen.

 

 

crna-trava-nedimovic-1

U kompaniju „Šurik invest“ je za tri godine postojanja uloženo oko 2,5 miliona evra,  kaže Boban Mitić.

„Imamo 35 stalno uposlenih radnika, kojima smo obezbedili smeštaj i hranu, a prosečna plata je 35.000 dinara. U planu je da se broj zaposlenih poveća. Trenutno prerađujemo oko 2000 litara mleka, a planiramo da povećamo proizvodnju prerade do 5000 litara mleka. Imamo 650 koza, 100 krava i 1200 ovaca, a plan za narednu godinu je povećati broj muznih grla koza na 1000, krava na 100 i ovce na 1200. Proizvodimo bele sireve i kačkavalj. Snabdevamo čitavu Srbiju, jer ljudi sve više prepoznaju naš kvalitet, “ rekao je Mitić.

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare