Milja najbolja u Srbiji na Književnoj olimpijadi

NIŠ

Ovogodišnja pobednica Književne olimpijade za srednjoškolce je maturantkinja Medicinske škole „Dr Miodrag Lazić“ u Nišu Milja Šuša koja je takmičenje završila sa maksimalnim brojem poena jer su svi odgovori na testu bili tačni. Nagrada koju je osvojila na ovom prestižnom takmičenju za srednjoškolce je više od uspeha ako se ima u vidu činjenica da se za nju borila rame uz rame sa gimnazijalcima i učenicima filološke gimnazije i filoloških odeljanja koji su već pre samog takmičenja bili korak ispred Milje jer u nastavnom planu i programu imaju nedeljno više časova iz književnosti nego ona u stručnoj školi. Milja je dokazala da je to „prepreka“ koju je ona lako savladala, a da joj je u tome najviše pomogla ljubav prema književnosti i podrška koju je dobila od profesorke Katarine Ilić, škole, drugova u razredu i svoje porodice, koji su svim srcem navijali za nju. Trud nije bio uzaludan jer Milja planira da upiše studije književnosti na Filozofskom fakultetu, a zahvaljujući ovoj nagradi oslobođena je i prijemnog ispita.

  Takmičenje je održano u Sremskim Karlovcima i okupilo je veliki broj učenika iz Srbije.

                  „Književnost sam zavolela još kao mala i uživam u čitanju. To je nešto što me u potpunosti ispunjava i sada, kada završavam srednju školu, odlučila sam da upišem književnost. Kada je u pitanju takmičenje  pripreme mi nisu bile naporne jer sam jednostavno uživala u čitanju. Bilo je tu i tamo nekih težih stvari, ali sam i to rešavala sa profesorkom, tako da su pripreme protekle lagano i bez većeg napora jer kada nešto volite to vam ne pada teško“, kaže Milja.

                  Dodaje da ni na takmičenju nije bilo treme. Nije je uplašilo to što dolazi iz stručne škole, što je imala manje časova iz srpskog jezika i književnosti.

                   „U početku sam se možda malo i uplašila jer takmičari sa kojima sam se srela rade malo više od mene književnsot, imaju više časova, ali onda sam se opustila kada sam videla pitanja i na kraju je sve ispalo dobro. Pre republiškog takmičenja sam imala još dva kruga, opštinsko i okružno, tako da sam tremu razbila još na njima“, priča Milja.

                   Činjenica da je maturantkinja Medicinske škole odnela pobudu na Književnoj olimpijadi svima je pomalo bila čudna, pa se logično nameće pitanje kako to da ova mlada i talentovana srednjoškolka za književnost opredelila za medicinu.

                   „Kada sam završila osnovnu školu mislila sam da ću da se bavim medicinom, a onda sam se predomislila što je u neku ruku logično kada se radi o mladim ljudima koji moraju da se opredele  za buduće zanimanje“, dodaje Milja. Profesorka Katarina je dopunjuje rečenicom da je na ovaj način spojila humanost i umetnost.

                   Miljini omiljeni pisci sa kojima se rado „druži“ su Ivo Andrić, Meša Selimović, Crnjanski. Kaže da njh rado čita, pa ne retko i po nekoliko puta.

                   Miljina profesorka srpskog jezika i književnosti u školi koja ju je i pripremala za takmičenje Katarina Ilić, više je nego ponosna na uspeh koji je postaigla njena štićenica.

                 „Na takmičenju je bilo uglavnom dece iz gimnazija i filoloških odeljenja. Oni nedeljno imaju pet časova srpskog jezika za razliku od Milje koja ima tri časa. Neka dela koja su  bila u planu programa takmičenja nisu obrađivana na časovima. To je Milja dodatno obrađivala, sama je isčitavala literaturu koju sam joj dala, vredno i  marljivo je upijala svaku moju reč i njen uspeh je zaslužen. Opravdala je  poverenje koje joj je ukazano i svi smo ponosni na nju i uspeh koji je postigla. Činjenica da je ona pokazala izuzetno znanje još od samog početka takmičenja, počev od opštinskog na kome je bila prva, preko okružnog koje je održano na Filozofskom do republičkog. Drugovi iz njenog odeljenja su bili ubeđeni da će osvojiti na republičkom jednu od nagrada, a ona ih je iznenadila prvom nagradom“, kaže profesorka Katarina Ilić.

                      Republičku Književnu olimpijadu organizuje Ministarstvo prosvete i Društvo za srpski jezik i književnost.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare