Miletić: Pretnje onima koji nisu na Srpskoj listi postale uobičajene

KOSOVSKA MITROVICA

Bivši potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić rekao je za JUGpress da su pretnje , ucene i maltretiranja svih onih koji nisu u Srpskoj listi, postale uobičajena pojava na izborima na Kosovu.

“Na žalost ovo nije demokratska procedura i građani neće ni na ovim izborima dobiti one koje žele da ih predstavljanju već nametnutne odbornike i gradonačelnike. Rešenje za ovu situacije je jedino da građani na ovim izborima kazne one koji posežu za ovakvim ponašanjem”, dodao je Miletić.

On smatra da najveći problem oko kolaicije koju je Srpska lista napravila sa Ramušom Haradinajem predstavlja “ činjenica da su predsavnici Srba ušli u Vladu bez bilo kakvog plana, strategije, vizije”.

“Da se u Beogradu niko ozbiljno ne bavi Kosovom, već to čine od slučaja do slučaja očigledno govori blaćenje Haradinaja, pa onda podrška za premijera”, ocenio je Miletić.

“Neko ko dobro poznaje političke prilike na Kosovu mogao je pre par meseci da zna da je moguće da Haradinaj bude novi premijer te bi mogao da spreči blamažu sa vanrednih konferencija za štampu na kojima je bivši komandant OVK bio koljač, ubica, monstrum, silovatelj i ne bi danas morali ližu ono što su tada pljuvali i nevešto brane odluku da podrže Haradinaja za premijera”, dodao je Miletić.

“Međutim veći problem predstavlja činjenica da su predsavnici Srba ušli u Vladu bez bilo kakvog plana, strategije, vizije. Nema koalicionog sporazuma, a prema rečima samog premijera Haradinaja nema nikakvih uslova koje je Srpska lista postavila za podršku ulaska u vlast”, objasnio je Miletić I dodao da je “jedino poznato je da se pregovaralo o trećem ministarstvu (poljoprivrede)”.

“Nema, dakle, garancije da će Zajednica srpskih opština biti formirana, da će za privatizacije u srpskim sredinama biti konsultovani Srbi, da će privatna imovina Srba biti zaštićena od zloupotreba, da će se poštovati imovina Srpske pravoslavne crkve, da će se poštovati pravo na jezik, da neće biti diskriminacije prilikom zapošljavanja u javnim službama, da će biti rešen problem dokumenata koje izdaje Republika Srbija građanima koji žive na Kosovu i mnogi drugi nerešeni problem”, objasnio je Miletić.

On smatra I da će “ovakav pristup institucijama doneti korist samo onima koji budu izabrani na visoke funkcije a nikako onima koji su za te ljude glasali a to su naravno građani”.

“ Nepoznavanje problematike kosovskih Srba dovešće i samu Srpsku listu u problem i biće stalno na izlaznim vratima iz Vlade što će ih onemogućiti da se ozbiljno bave problemima Srba. Ukoliko predstavnici Srba u kosovskim institucijama ne uspostave poverenje sa Albancima neće uspeti da ostvare ozbiljnije rezultate u politici, ekonomiji, zapošljavanju, infrastrukturi već će im rezultati biti kao u prošlom mandatu, dakle nikakvi”, upozorio je Miletić.

Ukoliko ih Beograd bude i dalje gurao u sukob sa Albancima, a čini se da hoće, ponovo će biti zamrzavanja i odmrzavanja statusa poslanika i ministara u Vladi i Skupštini, a to znači da nema koristi za građane od njihovog učešća u institucijama, smatra Miletić.

“ Ovakav pristup,  u kome se sve važne odluke za kosovske Srbe donose u Beogradu,  doveo ih je u poziciju da su politički potpuno nevažni jer su i Albanci i predstavnici međunarodne zajednice shvatili da kosovske Srbe treba preskočiti i sve dogovore praviti direktno u Beogradu. Predstavnici Srba u institucijama će dogovoreno bespogovorno ispunjavati jer ne žele da izgube luksuz da se bave kadrovskim rešenjima i postavljaju „svoje“ ljude na važne funkcije”, rekao je Miletić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare