Milena Injac v.d. dekan Fakulteta umetnosti u Nišu

NIŠ

Nakon što je ministar Branko Ružić, prošlog petka smenio dekanicu Fakulteta umetnosti u Nišu Suzanu Kostić, juče je na to mesto kao vršilac dužnosti, izabarna Milena Injac, redovni profesor.                      

Nakon više neuspešnih pokušaja izbora dekana, brojnih medijskih natpisa i povremeno “uzavrele atmosfere” na niškom Fakkultetu umetnosti, juče su članovi Saveta, na mesto vršioca dužnosti dekena, izabrali Milenu Injac, redovnog profesora, potvrđeno je medijima.

Injac je odbornik SNS u niškom parlamentu.

Dr Milena Injac(1969), redovni professor na Fakultetu umetnosti, diplomirala je Dirigovanje 1992. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Stanka Šepića. Magistrirala je na istom fakultetu 1996. godine, a doktorirala 2015. godine u klasi prof. Darinke Matić-Marović. Usavršavala se kod Mladena Jagušta, Salvadora Mas Konde (Španija) na masteklasu u Beču, Petera Etvoša (Nemačka) i Jorma Panule (Finska) na masterklasu u Sombateju, Mađarska. Osvojila je prvu nagradu na 3. Internacionalnom festivalu “Svet muzike” u Italiji  dirigujući kamernim sastavom Niškog simfonijskog orkestra. Nastupala je sa Beogradskom Filnarmonijom, Operom Narodnog pozorišta u Beogradu, Simfonijskim orkestrom RTS, “Stanislav Binički” Simfonijskim orkestarom VJ, Niškim simfonijskim orkestrom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Sarajevskom filnarmonijom, Makedonskom Filnarmonijom, Operom Makedonskog nacionalnog teatra, Savarija simfonijskim orkestrom (Mađarska), Plovdivskom, Vidinskom, Šumenskom i Vračanskom državnom filnarmonijom u Bugarskoj, St.Olban simfonijskim orkestrom u Velikoj Britaniji, Nacionalnim simfonijskim omladinskim orkestrom “Hose Artigas” u Montevideu (Urugvaj) gde je odrzala i masterklas za mlade dirigente 2010, kao i Nacionalnim simfonijskim omladinskim orkestrom El Salvadora (San Salvador) 2011. i 2012. godine, gde je osim master klasa održala i više koncerata u Teatro Nacional i Teatro Presidente.

                Ostvarila je trajne snimke za potrebe radija i TV u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je “Zlatne značke” 20. Internacionalnin Horskin svečanosti u Nišu, prestižne nagrade Festivala, 2002. Radi kao vanredni profesor predmeta Orkestar na Fakultetu umetnosti, Univerziteta u Nišu i dirigent je kamernog orkestra “Concertante” Fakulteta umetnosti sa kojima je koncertirala u gradovima regiona i na festivalima u Grčkoj 2009., Italiji 2010. (po pozivu Fondacije Vilijem Volton), kao i na Euroorkestar festivalu u Moskvi, aprila 2012.  godine. Milena Injac je bila dirigent Internacionalnog simfonijskog orkestra, centralnog događaja 29.FIOJInternacionalnog Festivala Orkestara u Mursiji, Španija 2010. godine i dirigent Internacionalnog orkestra na Euroorkestar festivalu u Moskvi, aprila 2012. godine. Orkestar je više puta nastupio na festivalu NIMUS  u Nišu i Boljšoj Festivalu Emira Kusturice na Mokroj Gori, 2013. godine. Umetnički je rukovodilac i dirigent scenskin izvođenja operete J.Štrausa: Slepi miš i opere Đ. Rosinija: Seviljski berberin, u okviru pokrenutog projekta Obnove operske scene u Nišu, u saradnji Fakulteta umetnosti u Nišu, Niškog simfonijskog orkestra i Narodnog pozorišta u Nišu. Opereta Slepi miš uspešno je izvedena kao gostujuća predstava u sezoni 2013. u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare