Na niškom PMF-u započet proces osnivanja Turističke regije istočne i južne Srbije

NIŠ

Predstavnici lokalnih samouprava iz okruženja saglasili su se da Niš treba da bude središte i stožer buduće turističke regije ovog dela Srbije od čijeg osnivanja i delovanja će imati koristi svako mesto.                      

Sastankom predstavnika lokalnih samouprava Niša, Sokobanje, Svrljiga, Aleksinca, Gadžinog Hana i Prokuplja, uz stručnu podršku niškog Prirodno-matematičkog fakulteta i Departmana za geografiju, započet je proces osnivanja Turističke regije istočne i južne Srbije.

 “Samo udruženi možemo da imamo jedinstven turistički proizvod, da privučemo goste iz zemlje i inostranstva u što većem broju i da ih zadržimo više dana u ovom našem kraju”, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                     Saglasili smo se da je put ka tom cilju sadržaj i raznovrsnost, u budućoj regiji možemo da ponudimo banje, reke, jezera, planine, klisure, kulturno-istorijsko nasleđe i da uključimo privredu, istakla je Sotirovski.

                     Taj jedinstveni turistički proizod istoka i juga Srbije mogao bi da bude aktivni turizam, rekao je prof. dr Aleksandar Radivojević sa Departmana za geografiju govoreći o ideji osnivanja regije i iskustvima slične regije zapadne Srbije.

                      On je ukazao da se turizam ne razvija stihijski, da je neophodna samoinicijativa, povezanost i da je to proces koji ne daje rezultat odmah, već posle određenog perioda promocije i rada.

                     Na sastanku su definisani novi koraci, a regiji će moći da se pridruže i drugi gradovi i opštine iz okruženja.

                     Sastanku su prisustvovale gradska većnica Adriana Anastasov i vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Niša Dragana Petković.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Павле И. Премовић
Павле И. Премовић
2 godine pre

Алберт Ајншатајн два сина и ћерку. Макс Планк три ћере и два сина. Нилс Бор шест синова. Вернер Хајзенберг ћеру и сина. Ервин Шредингер ћеру и сина,… Овде сам навео само петорицу физичара који су утемељивачи савремене физике. Па, ипак ниједно од њихове дечице није имао универзитетску и/или научну каријеру. Насупрот томе, осврните се на неке факултете универзитета у Србији и на њихове наставнике са својом најближом и даљом фамилијом… На пример… Заиста, изгледа да су Срби “универзитетско-научно небески народ”.