Na Mašinskom fakultetu u Nišu  održana trodnevna stručna konferencija „Algebra bez granica“

NIŠ

Na Mašinskom fakultetu u Nišu održana je  trodnevna stručna konferencija „Algebra bez granica“.

Na konferenciji učestvuje 36 profesora iz celog sveta. Dok su neki od njih gosti fakulteta drugi će putem internet platformi učestvovati i prezentovati svoje radove iz oblasti matematike. Konferencija „ Algebra bez granica“ koja se održava na Mašinskom fakultetu u Nišu pokazaće najnovija istraživanja iz oblasti ove matematičke grane.

“Svi učesnici konferencije će reći, sigurno, nešto iz domena svog istraživanja. Ono što ja mogu da kažem a povezano je sa mojim radom, to je će na konferenciji biti predstavljen rad koji sam radila prethodne tri godine sa timom čiji sam član bila koji se izborio za novu algebarsku strukturu i jednu novu priču”, kazala je profesor dr Melanija Mitić sa Mašisnkog fakulteta Univerziteta u Nišu, rukovodilac Centra za primenjenu matematiku.

                   Profesor dr  Rišard Runici sa Instituta za matematiku poljske Akademije nauka je izrazio veliko zadovoljstvo što može da prisustvuje jednoj ovako važnoj konferenciji koja se održava na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Nišu-

                   “U poslenje vreme sam okupiran, i o tome ću govoriti i ovde, jeste semi grupa u genetic i u tom nekom proteinskom domenu. Matematika ima veliku primenu posebno i biologiji i genetici tako da se njen značaj u ovim oblastima ne može zanemariti”, kazap je dr  Rišard Runicki.

                    U proteklom periodu Mašinski fakultet je organizovao više ovakvih i sličnih konferencija.

                     “Do sada smo mnogo puta bili organizatori sličnih konferencija koje organizujemo u skladu sa epidemiološkom situacijom. Neke smo uspeli da organizujemo tako što su učesnici dolazili, neke potpuno na daljinu a ovu sada organizujemo kombinovano. Neki od učesnika su došli, a neke ćemo čuti preko interneta”, kazao je profesor dr  Predrag Janoković, prodekan za satadanju sa privredom Mašinskog fakulteta u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare